Open dag Fontainehofje: 100 jaar in Valeriusstraat

Fontainehofje met seringen 2011 klnHet Fontainehofje, Valeriusstraat 198, viert feest: precies een eeuw geleden verhuisde het hofje naar deze straat in Oud-Zuid, waar het tot op heden onderdak biedt aan minvermogende alleenstaande vrouwen boven de 50 jaar.
In het komende jubileumjaar wordt ruim aandacht besteed aan de 100ste verjaardag van het pand, als ook aan de geschiedenis van het fenomeen “hofje”, indertijd een belangrijke vorm van sociale zorg.
Het oorspronkelijke hofje, opgericht in 1754 door Petronella Fontaine-Calkoen, was gevestigd aan de Keizersgracht (47-61), waar in bescheiden woninkjes twaalf oud-gedienstigen van patriciersfamilies kosteloos onderdak genoten. Ons Amsterdam vertelde er in juni 2004 uitvoerig over.  


In 1913 besloot het College van Regenten het hofje te verplaatsen naar de toen hypermoderne buurt achter het Concertgebouw. Architectenbureau Gebr. van Gendt kreeg opdracht een nieuw Fontainehofje te bouwen in de Valeriusstraat, destijds nog omringd door weilanden.

In de afgelopen 100 jaar veranderde de Valeriusstraat van een deftige straat van renteniers in een levendige buurt met kinderrijke gezinnen, waaronder veel ex-pats uit de hele wereld. De nazaten van de oprichtster, die het hofje nog steeds besturen, willen samen met de bewoonsters deze buurtgenoten op verschillende manieren een blik in onze geschiedenis aanbieden:
            - Een geveltentoonstelling vertelt met foto’s en teksten de geschiedenis vertelt van jarige pand en de omgeving
- Uitgever-in-ruste Bas Lubberhuizen, eigenaar van het naburige café Welling en buurthistoriucus vertelt in de historische ‘regentenkamer’ over het ontstaan van de Concertgebouwbuurt                                                                                                                                                                      - We presenteren een boekje over de Valeriusstraat, waarin we verleden en heden belichten en ook een blik werpen in de toekomst.

Iedereen is hartelijk welkom!

 Meer informatie: Gigi Calkoen, directrice Fontainehofje, 06 22426573

Delen:

Gerelateerd

25 mei 1995. Bewoners bezetten opvanghuis Zeezicht
25 mei 1995. Bewoners bezetten opvanghuis Zeezicht
Actueel 25 mei 2020
24 mei 1937. Automarkt op het Amstelveld
24 mei 1937. Automarkt op het Amstelveld
Actueel 24 mei 2020
23 mei 1903. Koninklijk bezoek voor roeivereniging De Hoop
23 mei 1903. Koninklijk bezoek voor roeivereniging De Hoop
Actueel 23 mei 2020