Ons Amsterdam verhuist!

Per 30 juni verlaten we het vertrouwde redactielokaal aan de Hillegomstraat in Zuid. Ons nieuwe onderkomen wordt het Korenmetershuisje op de Nieuwezijds Kolk, een prachtig geconserveerd pand uit 1620 in een bruisende omgeving in hartje Amsterdam. We gaan deze monumentale werkplek delen met hoofdhuurder Vereniging Heemschut, de Tuinenstichting, Het Erfgoedkabinet en de makers van de ‘Erfgoedstem’. Samen willen we hét centrum vormen voor geschiedenis, erfgoed en cultuur van Amsterdam en omstreken.

 

In 2009 schreef toenmalig hoofdredacteur Peter-Paul de Baar over de panden waar Ons Amsterdam in de loop van de decennia een onderkomen heeft gevonden. De redactie heeft een aardige zwerftocht door de stad achter de rug, het Korenmetershuisje wordt ons negende adres: De huizen van Ons Amsterdam.

Het headerbeeld toont het Korenmetershuisje in 1780 aan de Nieuwezijds Kolk, getekend door H.P. Schouten (collectie Stadsarchief Amsterdam). Het pand is aan de buitenkant vrijwel onveranderd gebleven, dat geldt helaas niet voor de directe omgeving.

Ons Amsterdam-redacteur Niels Wisman schreef in 2011 over de Vereniging Heemschut en haar geschiedenis met het Korenmetershuis. Lees het artikel hier.

Het huidige Korenmetershuisje dateert uit 1620. Een halve eeuw eerder werd zijn voorganger door de geuzen per ongeluk aangezien voor het Amsterdamse stadhuis. Met geweld wilden zij het toen nog katholieke en Spaansgezinde Amsterdam aan de kant van de opstand tegen Spanje krijgen. De aanslag mislukte jammerlijk, zoals wederom Niels Wisman samen met Marius van Melle vertelt in Hier gebeurde het.

Delen:

Buurten:
Centrum
Rubriek:
Actueel

Gerelateerd

27 augustus 1856: Onthulling van Naatje op de Dam
27 augustus 1856: Onthulling van Naatje op de Dam
Actueel 16 augustus 2022
15 augustus 1945: Einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden
15 augustus 1945: Einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden
Actueel 8 augustus 2022
10 augustus 1948: Fanny Blankers Koen wordt (tegen haar zin) gehuldigd
10 augustus 1948: Fanny Blankers Koen wordt (tegen haar zin) gehuldigd
Actueel 30 mei 2022