Online herdenking van de bombardementen op Amsterdam-Noord in juli 1943

In juli 1943 troffen van de ruim 200 bommen die de geallieerden op de Fokkerfabriek richtten slechts 9 hun doel. Bijna alle bommen vielen op woonwijken in Amsterdam-Noord. Daarbij vielen meer dan 200 doden. Het was het zwaarste bombardement dat Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog trof.

Dit jaar vindt de herdenking van de slachtoffers van de Fokkerbombardementen van juli 1943 online plaats. Op 17 juli is er een gefilmde herdenking te zien op de websites van het stadsdeel Amsterdam-Noord en het Historisch Centrum Amsterdam-Noord.

Ooggetuigen vertellen over de bommen op de praktijk van dokter Van Haga, de St. Ritakerk en de Zilverschoonstraat. Daarna vertellen leerlingen van de Elzenhagenschool het verhaal van de bombardementen aan de hand van de elf putdeksels van het putdekselmonument in de Vogelbuurt en de Van der Pekbuurt. De video wordt afgesloten met een gefilmde herdenking in kleine kring.Stadsdeelvoorzitter Esther Lagendijk houdt een toespraak en een leerling van de Elzenhagenschool leest een gedicht voor. Er is een minuut stilte en de taptoe wordt geblazen. Daarna legt Esther Lagendijk samen met een aantal leerlingen een krans bij het monument en bloemen bij de tien graven van slachtoffers die nog op de Nieuwe Noorder te vinden zijn. Aan het eind van de video worden de namen en leeftijden van alle slachtoffers voorgelezen door kinderen van de Elzenhagenschool.

KIJKEN: U vindt op 17 juli 2020 vanaf 13.00 uur de link naar de film. Deze is ook later te bekijken.

Beeld: Bommen richtten een ravage aan in de Van der Pekbuurt. Stadsarchief Amsterdam

Delen:

Jaargang:
2020 72
Rubriek:
Actueel

Gerelateerd

1 JULI KETI KOTI
1 JULI KETI KOTI
Actueel 1 juli 2020
HI-HA-HAPPENING
HI-HA-HAPPENING
Actueel 30 juni 2020
Huis gered waarin Etty Hillesum haar oorlogsmemoires schreef
Huis gered waarin Etty Hillesum haar oorlogsmemoires schreef
Actueel 17 juni 2020