Onderduiker wordt burgemeester

Het is een onwaarschijnlijke geschiedenis: Ab Roos, de Joodse eigenaar van een groente- en delicatessenzaak aan de Amstelveenseweg, wordt in 1944 burgemeester van Amerongen. Zeventig jaar na dato schrijft zoon Jaap het oorlogsverhaal van zijn vader op.

Ab en zijn vrouw Rosalie wonen met hun twee zoontjes boven de winkel in Amsterdam. Anti-Joodse maatregelen maken het leven steeds lastiger. Met veel gevoel beschrijft Jaap Roos de wanhoop van de Amsterdamse Joden en de schrijnende naïviteit van de Joodse Raad, die bij de Duitse bezetter de belangen van de Joodse gemeenschap behartigt. Terwijl langzaam alle Joden uit Amsterdam verdwijnen – ze worden opgepakt of duiken onder – ijvert de raad voor toiletten in de veewagens naar Westerbork. 

Ab belandt na verschillende onderduikadressen in Amerongen. Daar neemt hij een nieuwe identiteit aan: Theo Marinus van de Leur, vertegenwoordiger van een Groningse meelfabriek. Op het gemeentehuis, waar ‘Theo’ zich meldt als vrijwilliger, is hij al snel onmisbaar. De Ortskommandantvertrouwt hem blindelings. Hij tekent alle papieren die Ab hem voorlegt – ook valse persoonsbewijzen. Zelfs benoemt hij Ab tot officiële vertegenwoordiger – of ‘burgemeester’ – van Amerongen. Abs perfecte Duits, goede contacten en stalen zenuwen helpen hem keer op keer door het oog van de naald. Zijn oorlogsverhaal is een onwaarschijnlijke en prachtige geschiedenis.

JOODSE BURGEMEESTER IN OORLOGSTIJD

- Jaap Roos en Leonie Sinnema

- Amphora Books

- 170 blz.

- € 20,-

 

Januari/Februari 2021

Delen:

Editie:
Januari
Jaargang:
Rubriek:
Recensie

Gerelateerd

Twaalf Pimentels en de oorlog
Twaalf Pimentels en de oorlog
Recensie 1 januari 2021
Aannemer in Amsterdam
Aannemer in Amsterdam
Recensie 1 januari 2021
Rit met de Puch
Rit met de Puch
Recensie 1 januari 2021