Oktobernummer 2020
Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 2 oktober.
Nog geen abonnee? Neem vóór donderdag 17 september 16:00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuis
AMSTERDAM IN DE 17eEEUW
1656: een Amsterdamse kolonie in Amerika
Door Henk Looijesteijn
In 1656 kreeg Amsterdam een Amerikaanse kolonie in de schoot geworpen: Nieuwer-Amstel (tegenwoordig New Castle), in Delaware. Het stadsbestuur, dat veel verwachtte van de graanoogst, ging heel ver in het aantrekken van kolonisten – tot en met het toestaan van een opmerkelijke utopische gemeenschap.
AMSTERDAMSE BROEDPLAATSEN
De mythe van Ruigoord
Door Renée Karsten
In 1973 kraakte een groep kunstenaars, geholpen door meneer pastoor, het dorpje Ruigoord, ooit een eilandje in het IJ, bewoond door boeren uit Zeeland en West-Friesland, die moesten wijken voor een petrochemische haven. Er ontstond een levendige vrijplaats, het ideaal van menig utopist, die wonder boven wonder en met veel kunst- en vliegwerk wist te overleven.
AMSTERDAM IN DE 17e EEUW
17eeeuwse intellectueel Olfert Dapper deelt klappen uit
Door Mark Ponte
Olfert Dapper, naamgever van de Dappermarkt, was in de 17eeeuw een wereldberoemd arts, taalkundige, vertaler, geograaf, historicus. Niet iemand van wie je verwacht dat hij in een vechtpartij belandt, en toch gebeurde dat in zijn jonge jaren. Samen met zijn broer mishandelde hij een wijnkoopman, zo blijkt uit de Notariële Archieven. Mark Ponte gaat op zoek naar het achterliggende verhaal.
WERELDTENTOONSTELLING 1895
Couveuses op Amsterdamse Wereldtentoonstelling
Door Thijs Gras
In 1895 vindt in Amsterdam een Wereldtentoonstelling plaats. Misschien wel de geruchtmakendste attractie is de couveuse van de Franse arts en uitvinder Alexandre Lion (die naar verluidt de kunst afkeek bij Cornelis Drebbel). Via UvA-hoogleraar obstetrie en gynaecologie Gerrit Hendrik van der Mey worden te vroeg geboren kinderen ‘geregeld’ die de werking van het apparaat mogen bewijzen.
KINDERBOEKENWEEK
Amsterdamse kinderboeken
Door Guus Luijters
Zijn er veel mooie kinderboeken die in Amsterdam spelen? En is er een echte klassieker? De meeste mensen die je dit vraagt, antwoorden: ‘Kees de Jongen!’. Maar dat, vindt Guus Luijters, is helemaal geen kinderboek. Want kinderboeken zijn met plaatjes.
AMSTERDAM IN DE MIDDELEEUWEN
Hoe Amsterdam Hollands werd
Door Carolus van Doornen
Weinig mensen weten dat ‘Amstelledamme’ in de Middeleeuwen toebehoorde aan het bisdom Utrecht. Het gesteggel rond de landaanwinning in deze streken, leidden tot hoogoplopende conflicten tussen de graaf van Holland, de Utrechtse bisschop en diens leenman de graaf van Amstel.
Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 2 oktober.
Nog geen abonnee? Neem vóór donderdag 17 september 16:00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuis

Ontdek Ons Amsterdam
Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?
Meld je aan
Delen: