Oktobernummer 2019

Het komende nummer belooft weer mooi te worden, met onder meer:

Café de Vriendschap en de familie Pooters van de Nieuwmarkt

Simon van Blokland en Frans Duivis

Nieuwmarkt 17 was het adres van een opmerkelijk café, dat slechts tien jaar heeft bestaan: café De Vriendschap. Uitbater Tinus Pooters was een man van de grote wereld, had een oom die volgens zeggen burgemeester van Washington was en zijn kinderen raakten betrokken in het verzet tegen de Duitse bezetter. 

 

Markante Amsterdammer Herman Stok

Maurits Schmidt

Iedereen boven een zekere leeftijd kent Herman Stok (92). Twee VARA-programma’s maakten hem in de jaren zestig wereldberoemd in eigen land: Tijd voor Teenagers op de radio en Top of Flop op televisie. Zeventig jaar leefde hij samen met Kees van Maasdam, die voorjaar 2019 op 91-jarige leeftijd overleed. 

 

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee?

Meld je aan vóór donderdag 19 september 16:00 u., dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee

Ook leuk als cadeau!

 

1935: Vrouwenstrijdcomité roert zich in Noord

Annemieke Houben

Een envelopje met een niet opgegeten hapje schoolvoeding uit 1935. Andijviestamppot-mét. De vondst in het Stadsarchief neemt ons mee naar het Amsterdam-Noord van de jaren dertig. Er is schaarste en werkloosheid. Communisten, fascisten en socialisten proberen de ontevreden arbeiders voor zich te winnen. Vrouwen zijn actief in ‘vrouwenstrijdcomités’: ‘Moeders, arbeidersvrouwen, kent je taak, vecht voor je kinderen!’

 

De komst van een centraal abattoir in Amsterdam

Jenna The

Herrie, stank en smerigheid waren voor 19de-eeuwse Amsterdammers de dagelijkse realiteit. Een belangrijke bron van al die overlast waren de vele slachterijen midden in de binnenstad. Begin jaren 1870 besloot de gemeente dat het tijd was voor verandering: er moest een goed gecontroleerd abattoir komen.

 

De schitterende schoenenpaleizen van Gerard Loogman in de Kalverstraat

Gerrit Vermeer

Bijna niets in het straatbeeld is zo vergankelijk als een winkelpui. In Amsterdam verdwenen er al vele zonder een spoor achter te laten. Zo verging het twee fameuze schoenenwinkels in de Kalverstraat. Magazijn Salamander uit 1931 krijgt nu weer zijn oude gedaante terug, maar van Presburg (1927) zijn er alleen nog enkele foto’s. Beide zaken waren ontworpen door de weinig bekende architect Gerard Loogman.

 

De vaste route van Ruud Douma

Anne-Rose Bantzinger

Ruud Douma viert op 1 november zijn artiestenjubileum met de eenmalige show Dubbel en Dwars – 30 Jaar Dolly Bellefleur. We fietsen van zijn woning op Wittenburg naar het DeLaMar, langs het voormalige Anthony Theater, waar hij op 28 oktober 1989 als Dolly debuteerde. “Deze plek was mijn laboratorium.”

 

En verder

  • Columns van Guus Luijters en Felix Rottenberg 
  • Stadsnieuws
  • 50 & 25 jaar geleden
  • Hier gebeurde het
  • Verschenen
  • Komt dat zien

 

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee?

Meld je aan vóór donderdag 19 september 16:00 u., dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee

Ook leuk als cadeau!

Delen:

Editie:
September
Jaargang:
2019 71
Rubriek:
Inhoud

Gerelateerd

Septembernummer 2019
Septembernummer 2019
Inhoud 1 september 2019