Novembernummer Ons Amsterdam

Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 11 november.

Nog geen abonnee? Neem vóór donderdag 22 oktober 16:00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuis

MELD JE AAN 

GEEF CADEAU

 

AMSTERDAMSE IN DE SIXTIES

1967: Amsterdam organiseert een Love-in in de oude RAI

DOOR WILLEM OOSTERBEEK

Eind jaren ’60 was Amsterdam de place to be voor hippies uit de hele wereld. Politiefunctionarissen klaagden dat de stad werd overspoeld door ‘landlopers’ en ‘werkschuwe elementen’ die waren aangetrokken door reclames voor Amsterdam als de stad waar alles mag. Maar de gemeente, nauwelijks bekomen van het rumoerige PROVO-jaar 1966, had geen trek in een confrontatie. In plaats daarvan organiseerden de ambtenaren van Bureau Jeugdzaken een grootscheepse Love-in in het oude RAI-gebouw aan de Ferdinand Bolstraat  ‘We leven in een elektriese tijd. Kom daarom dus 11 augustus naar d’-oude rai voorteerste gigantiese bie lief festival in town’, stond er op het affiche. Sceptici vreesden met grote vreze – drugsgebruik, rellen, één groot bacchanaal… Kregen ze gelijk?

 

MARKANTE AMSTERDAMMERS

De reus van Amsterdam

DOOR JACO BERVELING

Op 15 juni 1897 werd in de Kuiperstraat in de Pijp een reus geboren. Naar eigen zeggen was hij al op zevenjarige leefijd 2 meter lang. Landelijk bekend werd hij in 1917, toen het weekblad Het Leven met de hulp van haar lezers op zoek ging naar ‘den kleinsten en den grootsten Nederlander”. Albert Kramer won met zijn 2,22 meter een bedrag van 25 gulden’, groeide nog 20 centimeter en verzon daar graag nog wat decimeters bij, en reikte ook in figuurlijke zin tot grote hoogten, zelfs in Amerika werd hij een ster. Zijn levensverhaal is fascinerend en wordt bevolkt door wonderlijke personages, zoals de man met de xylofoon-schedel, het Menselijk Aquarium MacNorton, én De Vrouw met de Tien Hersenen.

 

AMSTERDAMSE MONUMENTEN

Waarom het Comeniusmonument niet doorging

DOOR  PIETER GOEDHART & JAN HENNEMAN

Jan Comenius ((1592-1670) is de grondlegger van de pedagogiek. Hij was een van de eersten die pleitte voor onderwijs voor iedereen – jongens én meisjes van alle rangen en standen. In 1656 belandde Comenius in Amsterdam, gevlucht nadat hij vanwege de protestantenvervolgingen zijn land was ontvlucht. Zijn bewondering voor Amsterdam was groot en die bewondering was wederzijds. Waarom staat er in Naarden dan wel een standbeeld en bleef het in Amsterdam bij een gedenksteen?

 

AMSTERDAMSE KROEGEN

Bierhuis Hesp aan de Weesperzijde

DOOR PETER PAUL DE BAAR

Er waren eens drie broers. Hesp, was hun naam. Samen dreven ze een geliefd bierhuis aan de Weesperzijde, een tweede huiskamer voor Amsterdammers van alle rangen, standen en gezindten – buurtbewoners, koetsiers, doodbidders, autoverkopers, roeiers, onbehuisden, Ajacieden, krantenredacties én de makers van Jiskefet. De broers stonden bekend om hun extreme zuinigheid. Zo moest barman ‘Bolle Willem’ eindeloos soebatten voor hij als ‘investering’ een tosti-ijzer mocht kopen.

 

AMSTERDAMSE FAMILIEBEDRIJVEN

Diamanten en tafelzuur

DOOR KOEN KLEIJN & PAUL VAN RAVESTEIN

‘S. SPYER GOUD ZILVER PAARLEN DIAMANTEN’ staat er al 90 jaar in grote letters op de pui van Koningsplein 1. De geschiedenis van dit Amsterdamse familiebedrijf gaat terug tot het einde van de 17e eeuw, als Samuel Speijer, wiens broer bankier en hoofd van de Joodse gemeenschap is in Frankfurt, naar Amsterdam emigreert. De Spyers handelen niet alleen in diamanten, maar ook in katoen en in tafelzuur, een van de weinige echt Amsterdamse culinaire tradities

 

Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 11 november.

Nog geen abonnee? Neem vóór donderdag 22 oktober 16:00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuis

MELD JE AAN 

GEEF CADEAU

 

Delen:

Gerelateerd

100 jaar interieur Amsterdam binnenstebuiten
100 jaar interieur Amsterdam binnenstebuiten
Archief 13 mei 2021
50 jaar Ons Amsterdam
50 jaar Ons Amsterdam
50 en 25 jaar geleden 12 mei 2021
50 jaar fotografie voor Ons Amsterdam
50 jaar fotografie voor Ons Amsterdam
Archief 12 mei 2021