In dit nummer
Rebelse Amsterdammer: Abraham Reens
Door Jessica Voeten
Abraham Reens stond eind 19de eeuw wijd en zijd bekend om zijn voortreffelijk verzorgde tegenwerking van de overheid. Met zijn humoristisch verzet haalde hij geregeld de krant, maar kwam ook vaak door in de problemen met justitie. Omdat de anarchist en bierhuishouder principieel weigerde belasting te betalen, werd zijn huis tot twee keer toe ontruimd en zijn huisraad geveild. Zowel pers als politie was aanwezig, dus de spraakmakende boedelveiligen kunnen in geuren en kleuren worden naverteld.
Lees verder
Rebelse Amsterdammer: Otto Sterman
Door Guus Mater
Otto Sterman, geboren in Amsterdam in 1913, had een Hollandse moeder en een Curaçaose vader. In een tijd dat zwarte acteurs een zeldzaamheid waren, was hij geregeld op het Nederlandse toneel en de televisie te zien: aanvankelijk vooral in stereotypebevestigende bijrollen, later ook in zelfgeproduceerde soloprogramma’s waarin hij racisme aankaartte. Deze maand lees je over Stermans acteercarrière als zwarte man en hoe hij deze combineerde met zijn werk als gymnastiekleraar en later masseur voor het Nederlandse honkbalteam.
Lees verder
Rebelse Amsterdammer: Fred Petter
Door Peter Paul Kleinlooh
In januari 1903 legden stakende spoorwegwerkers het hele land plat om op te komen voor het recht van werknemers om zich te organiseren. Vakbondsman Fred Petter speelde een belangrijke, aanjagende rol in deze opstand. Straatarm opgegroeid in het luthers weeshuis Wittenberg was hij opgeklommen tot leider van de spoorwegvakbond Eendracht maakt Macht. Zijn tomeloze inzet voor de staking bleef niet zonder gevolgen. Je leest het in het komende nummer van Ons Amsterdam.
Lees verder
Industrie aan het Lange Bleekerspad
Door Ton de Zwart
Het Lange Bleekerspad was een weggetje van ruim een halve kilometer dat de Buitensingel – nu de Nassaukade – verbond met de tolbrug over de Kostverlorenvaart. Op 1 oktober 1867 begonnen Vincent – ook wel ‘Finsent’ – Disselkoen, en Johannes de Kok daar in een houten loods op nummer 72 hun Stoom-Gips en Krijtfabriek, annex cementmalerij. Het bedrijf werd een succes, maar de werkomstandigheden waren slecht. Er was gaslicht maar geen verwarming, de lonen waren laag, de dagen lang, en de werkplaatsen waren een bron van (tuberculose)besmetting vanwege het gebrek aan hygiëne en frisse lucht. Toch hield het bedrijf het vol tot 1928.
Lees verder
Bouwspeelplaats het Landje
Door Fred Martin
Hutten bouwen, fikkie stoken of met een wankel vlot de sloot bevaren: het kan al veertig jaar op bouwspeelplaats het Landje. Vooral in de begintijd heeft het speelterrein in het Rembrandtpark een tamelijk anarchistisch karakter. Als het Landje in 1972 de figuurlijke deuren opent is er geen elektra, water, gas of telefoon. Toch komen er op die eerste dag al veertig bezoekertjes, een aantal dat binnen twee dagen verdubbelt. De bouwspeelplaats biedt ruimte voor het soort avontuur dat in de stad niet te vinden is. Inmiddels wordt het Landje bezocht door de kinderen en kleinkinderen van de generatie die er in de beginjaren kwam.
Lees verder
Boekbinderij Loogman
Door Herman Vuijsje
Vroeger had je in de Pijp zeven binderijen binnen een straal van één kilometer. Nu is alleen Loogman in de Sint Willibrordusstraat nog over. In de werkplaats, waar persen en machines van soms wel honderd jaar oud staan, wordt nog volop gelijmd, gesneden, gehamerd en geperst. Hier gaat alles met de hand. ‘Niets gebeurt computergestuurd’, vertelt Arnold Wiering, derde generatie in het familiebedrijf. ‘Dat moet ook, want ieder bindwerk heeft zijn eigen afwijkende maat. Dat lukt je alleen op gevoel.’
Lees verder
De vaste route van Ileen Montijn
Door Koen Kleijn
Ileen Montijn, historica gespecialiseerd in standsverschil en smaak, kwam na haar jeugd in het buitenland en studie in Leiden naar Amsterdam. Daar werd ze redactrice bij NRC Handelsblad, waar ze jarenlang een column had, en bezocht ze uiteraard met collega's Café Scheltema. In het komende nummer brengt een wandeling met haar ons onder meer langs Metz & Co, Eicholtz Delicatessen en boekhandel Athenaeum. Wat is er nog over van haar Amsterdam, en wat is inmiddels verdwenen?
Lees verder
En verder:
- De bouw van de eerste Church of Christ, Scientist
- Stadsnieuws
- Column Felix Rottenberg
- 50 & 25 jaar geleden
- Column Guus Luijters
- Verschenen
- Komt dat zien
- Fijn dat u meeleest