In dit nummer
Luchtvaartpionier Karel Muller kiest voor theater
Peter Janzen
In december 1916 landen de eerste vliegtuigen op Schiphol. Een van de piloten is de bekende marinevlieger Karel Muller. Muller is zo’n goede piloot dat zijn meerderen hem zijn neiging om overal schulden te maken niet te zwaar aanrekenen. Toch verlaat hij de luchtvaart voor een carrière in de amusementswereld. Hoe dat afliep, lees je in ons komende nummer.
Van Meelhal tot Amazing Oriental
Simon van Blokland en Frans Duivis
Supermarkt Amazing Oriental aan de Nieuwmarkt huist in een opvallend pand. Het is in 1615 door stadsbouwmeester Hendrick de Keyser ontworpen als Meelhal. Deze zou slechts voor korte tijd als zodanig worden gebruikt en veranderde al snel in een ‘bedrijfsverzamelgebouw’, waar tientallen kleinere ambachtslieden zouden werken en wonen. Een van de opvallendste huurders was de hooggeprezen internationale voetbalscheidsrechter Leo Horn, die er in 1948 zijn textielgroothandel begon.
Illegale thuisconcerten tijdens de bezetting
Ellen van der Grijn
Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstond een ondergronds circuit van illegale huisconcerten. Soms dienden ze als een vorm van verzet, maar vooral als uitlaatklep. Iedereen snakte naar amusement en afleiding. Vanwege het illegale karakter van de optredens zijn er vrijwel geen officiële aankondigingen of programmaboekjes bewaard gebleven. Hoe we er dan toch zoveel over weten? De Hongaarse immigrant Géza Frid hield bij waar, wanneer en met wie hij in de periode december 1941 tot mei 1945 had opgetreden.
Wiering’s Weekblad: cultuur, politiek en karbonade
Willem Oosterbeek
Op 21 maart 2012 verscheen de laatste editie van het Amsterdams Stadsblad, dat ergens in de twintiger jaren begon als Amsterdams Wiering’s Weekblad, opgericht door Carel Wiering. Dit roemruchte blad bracht cultuur en politiek tussen de karbonades en wasmiddelen en kon zelfs tijdens de bezetting in de Tweede Wereldoorlog onpartijdig doorgaan. Waarom was deze krant zo’n enorm succes?
De Sint-Ritakerk overleeft orkaan en bom
Marius van Melle en Maarten Hell
Er leek weinig zegen te rusten op de Sint Ritakerk in Amsterdam-Noord. Nog tijdens de bouw trof een orkaan het katholieke godshuis. En tijdens de viering van het vijfentwintigjarig bestaan in de Tweede Wereldoorlog, sloeg een bom een krater van zeven meter doorsnee en drie meter diepte in de kerkvloer, midden tussen de feestvierders.
En verder:
- Sweelinck. Vierhonderd jaar geleden stierf Amsterdams meest bekende musicus.
- Lutherse school. Eind negentiende eeuw werden de Amsterdamse lutheranen zichtbaar in de stad.
- Sloopwoede. Oude gebouwen zijn in Amsterdam Oud-Zuid nauwelijks veilig.
- Stadsnieuws
- Felix Rottenberg over het lelijke Surinameplein
- 50 & 25 jaar geleden
- Erik Kessels houdt van authentiek
- Guus Luijters mijmert over een mud
- Koninklijk bezoek uit Suriname
- Verschenen