Novembernummer 2019

Gezellig op het dak. De kring van Duitse en Nederlandse fotografen in de jaren dertig

Anneke van Veen en Koen Kleijn

Het dakterras van Kerkstraat 234-235 was de plek waar ze samenkwamen. De jonge emigranten uit Duitsland en hun Nederlandse kunstbroeders- en zusters in Amsterdam. Ze vormden een hechte vriendenkring. En ze fotografeerden veel, ook elkaar. 

 

De lotgevallen van de gaper in de Warmoesstraat

Peter van den Hooff

Waar zijn alle gapers gebleven? Ooit hing er bij tientallen Amsterdamse drogisten en apothekers een aan de gevel. Bij elkaar vóór 1940 op ten minste 110 adressen. Slechts een klein aantal doorstond de tand des tijds. Uit de Warmoesstraat bleef een opmerkelijk exemplaar bewaard: in Leeuwarden.

 

400 jaar Nieuwmarkt 17-25 in vogelvlucht

Simon van Blokland en Frans Duivis 

Flesseman is de naam van het woonzorgcentrum op de Nieuwmarkt. I.L. Flessemans Engros- en Confectiebedrijven ILFRA was de firma die het gebouw midden jaren twintig van de vorige eeuw liet neerzetten. Een heel rijtje oude huizen moest eraan geloven. De schilder Bartholomeus van der Helst had er nog gewoond.

 

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee?

Word abonnee

Ook leuk als cadeau!

 

Markante Amsterdammer: De laatste palingventer, Bruin Kok

Corrie Verkerk

Een wandelend monument was hij: Bruin Kok (82), de Volendammer palingventer in hartje Amsterdam. Ruim vijftig jaar was hij een begrip. Hij stopte er dit voorjaar mee, en overleed op 11 september j.l.

 

Atoomvrijbuiters

Koen Kleijn

Trots maakte Philips in het najaar van 1949 bekend dat in het Instituut voor Kernfysisch Onderzoek een ‘synchrocyclotron’ in bedrijf was gekomen: een deeltjesversneller voor baanbrekend onderzoek. De imposante atoommachine stond in een voormalige gasfabriek aan de Ringdijk in de Watergraafsmeer.

 

Kraakactie de Rooie Hont

Frank van der Hoek

Het is maart 1981. In Amsterdam laait de Koude Oorlog op: krakers vallen het grondgebied van de Sovjet-Unie binnen. In de Honthorststraat. De Russen reageren ontstemd en zetten druk op de ketel. Met alle gevolgen van dien.

 

Metoo in het Rijksmuseum

Jessica Voeten

Concierge Pieter Koning van het Rijksmuseum kon in 1920 zijn handen niet thuishouden. Hij viel werksters lastig. De 39-jarige Deliana Hagens sloeg van zich af en rapporteerde de aanranding aan de directie. Concierge Koning verloor zijn baan.

 

En verder onder meer

  • Columns van Guus Luijters en Felix Rottenberg 
  • De vaste route
  • Stadsnieuws
  • 50 & 25 jaar geleden
  • Hier gebeurde het
  • Verschenen
  • Komt dat zien

 

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee?

Word abonnee

Ook leuk als cadeau!

Beeld: Violette Cornelius, 1938, Fotografe Eva Besnyö. Collectie MAI

Delen:

Editie:
November
Jaargang:
2019 71
Rubriek:
Inhoud