nieuws

De 'weeshuisziekte' van 1566

WeeshuisziekteIn januari 1566 raakten de jonge bewoners van het Burgerweeshuis in de Kalverstraat ineens compleet dol. Schuimbekkend en schreeuwend, met bloeddoorlopen ogen, lopen ze rond en vallen op de grond neer. Als dat uitlekt, dreigen de wezen een bezienswaardigheid te worden.

Maar nadat ze worden verplaatst naar het Sint Paulusklooster wordt het er niet beter op. Ze gooien ramen in en klimmen als aapjes tegen de muren op, en ze belagen de beruchte ketterjagende schout Pieter Pietersz. Zowel gezagsgetrouwe karholieken als oproerige protestanten zien het tumult als een waarschuwing van God. Moderne historici opperen prozaïscher oorzaken: in dit ‘hongerjaar’ kregen de wezen vrijwel alleen hennepkoeken te eten. Zo liepen ze een ernstige cannabisvergiftiging op.
Maarten Hell beschreef dit opmerkelijke verhaal uitvoering in Ons Amsterdam van januari 2016. Dit weekend brengt Het Parool het nog eens in bekorte vorm op zijn wekelijkse geschiedenispagina’s. Lees hier de onverkorte versie.

Bedrijfsuitje Amsterdam

Amsterdam gevels- Advertorial -

Ben je op zoek naar een bedrijfsuitje in Amsterdam? Bezoek dan de Amsterdamtour.nl bedrijfsuitje pagina. Op deze website zijn tal van activiteiten te vinden om een leuk dagje Amsterdam te organiseren.

Unieke en actieve teamuitjes voor een scherpe prijs, al te boeken vanaf 8 personen.

Lees meer...

Wereldberoemde kattendompteur 'Prof. ' Bonnetty

Bonnetty Parool
Op de zaterdagse geschiedenispagina van Het Parool, samengesteld i.s.m. Ons Amsterdam, presenteert Peter De Brock vandaag (5 januari 2018) een verkorte versie van het heerlijke verhaal dat Jessica Voeten in januari 2016 voor ons schreef over de kort na 1800 wereldberoemde Amsterdamse kattendompteur 'Professor' Eduard Bonnetty. Lees hier de volledige oorspronkelijke versie: https://www.onsamsterdam.nl/…/t…/3235-nummer-1-januari-2016…