nieuws

Zoetrijders en melkboeren

melkboeren‘Boeren, burgeres en buitenlui’ was vorig jaar het thema van de Open Monumentendagen.

De technologische revolutie deed in de afgelopen eeuw de afstanden snel vervagen, maar tot dan was een stad als Amsterdam voor vlees, groente en fruit, boter, kaas en eieren zwaar afhankelijk van de ommelanden geweest. 

Een kwetsbare sector wat betreft gezondheidsrisico’s. Neem bijvoorbeeld de melk.

 

Dit artikel werd u aangeboden uit Ons Amsterdam editie 9 - 2017.
Tekst: Peter Paul de Baar

Beeld: Stadsarchief

Lees meer...

Stadslegende: vluchttunnel Papeneilandprisnengracht'Tante Marie wist er al van'

Tiel Netel (76), die het café in 1966 overnam, laat mij de ‘vluchttunnel’ graag zien. We lopen de miniwenteltrap van zes treden af, samen met Tiel jr., hij bestiert nu de zaak. De toiletten en keuken laten we – letterlijk – links liggen. Schuin rechts tegenover de onderste traptree zien we een houten hek. “Heb je een lichtje bij je?”, vraagt de jonge Tiel, als hij het hek openmaakt. 

Prinsengracht 7, aan de overkant, waar de roomskatholieken in het achterhuis kerkten, met de zij-ingang aan de Brouwersgracht. Tekening: Gerrit Postma (1830-1840).

Dit artikel werd u aangeboden uit Ons Amsterdam editie 10 - 2017.
Tekst: Peter Paul de Baar

Beeld: Stadsarchief

Lees meer...

De mooiste en meest interessante duurzame plekken in Amsterdam

energie oa

Amsterdam en duurzaamheid: hoe zit het daar eigenlijk mee? Verrassend goed, zo blijkt. Steeds meer Amsterdamse bedrijven richten zich op het verduurzamen van hun producten en diensten. 

Wij verzamelden de mooiste, hipste en interessantste duurzame plekken in Amsterdam. Op deze groene plaatsen geniet u zonder schuldgevoel van uw dagje uit.

Lees meer...