'Naco-huisje' terug achter het CS

Het bijzonder vormgegeven pandje is na jarenlange afwezigheid weer terug in Amsterdam!

  

Naco-huisje

In 1919 ontwierp architect Guillaume la Croix voor beurtvaartrederij Koppe een bijzonder kaartverkoophuisje, dat sindsdien bijna een eeuw steiger 7 achter het Centraal Station zou sieren. Het houten huisje stond op betonnen palen, waar de passagiers onderdoor konden lopen naar de schepen die hen naar onder andere Marken zouden brengen. La Croix ontwierp het huisje in een combinatie van Amsterdamse-Schoolstijl en de vorm (met scherp hellend dak) van de Minangkabause huizen op Sumatra.

Nadat Koppe het bedrijf in de jaren '60 verkocht aan de scheepvaartafdeling van de Noordhollandsche AutoCar Onderneming (Naco) ging het in de wandeling 'het Naco-huisje' heten. In 2004 moest het Naco-huisje wijken voor de uitbreiding van het Centraal Station en de verbreding van de De Ruyterkade. Omdat het huisje inmiddels een rijksmonument was, mocht het niet worden gesloopt. Het mocht wel worden verplaatst. Het werd op een ponton getild, en met een sleepboot naar Zaandam gebracht.

Met het pand ging het in de daaropvolgende jaren steeds slechter. Veel hout was gaan rotten. Stadsherstel startte in 2016 met een crowdfundingactie om het huisje te redden. Er werd meer dan een ton opgehaald, en de restauratie kon beginnen. Nu het huisje teruggesleept is naar Amsterdam en achter het IJ weer een eigen plek heeft, zal die hier worden afgerond. Zo krijgt het huisje bijvoorbeeld de originele dakbedekking terug. Wanneer het weer in oude glorie is hersteld, zal Stadsherstel bepalen wie de nieuwe huurder wordt.

Beeld: Het kaartverkoophuisje aan de De Ruijterkade achter het IJ, 16 oktober 1936. Collectie Stadsarchief Amsterdam

 

 

 

 

 

Delen:

Buurten:
Centrum
Dossiers:
Architectuur
Rubriek:
Actueel

Gerelateerd

27 augustus 1856: Onthulling van Naatje op de Dam
27 augustus 1856: Onthulling van Naatje op de Dam
Actueel 16 augustus 2022
15 augustus 1945: Einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden
15 augustus 1945: Einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden
Actueel 8 augustus 2022
23 mei 1940. Artis krijgt een apenrots
23 mei 1940. Artis krijgt een apenrots
Actueel 11 mei 2022