Mysterie op de Wallen

Amsterdam speelt een prominente rol in het proza van Kees van Beijnum. Zelf opgegroeid in de Warmoesstraat – waar zijn moeder een café annex hotel bestierde – wist hij de Wallen in eerdere boeken overtuigend tot leven te wekken. Zijn nieuwste situeert hij andermaal in deze buurt.

23 Seconden draait om een vrouw die er in de late jaren tachtig opgroeide als dochter van een prostituée en terugkeert om meer te weten te komen over de moord op haar moeder. Verrassende plotwendingen geven de roman het karakter van een ‘whodunnit’. Alle puzzelstukjes komen de vaart van het verhaal niet ten goede, maar Van Beijnum weet de aandacht niettemin prima vast te houden.

Trefzeker vangt hij de kleuren en de geluiden, ja zelfs de geur van de Wallen omstreeks 1990 in woorden. Toeristen hangen vermoeid in cafés “alsof ze het hele eind hierheen zelf hebben gevlogen”, de spreeuwen bij het Centraal Station maken zich op voor “de eerste vlucht van de dienstregeling” en in “het uur van de rillende waanzin” (de vroege ochtend) kan je heroïnejunks maar beter ontlopen.

ERIK SPAANS

 

23 SECONDEN

- Kees van Beijnum

- De Bezige Bij

- ISBN 9789403160009

- 416 blz.

- € 22,99

 

Aprilnummer 2020

Delen:

Editie:
April
Jaargang:
2020 72
Rubriek:
Verschenen
Tijdperk:
1950-2000

Gerelateerd

Gezin in Noord
Gezin in Noord
Verschenen 1 april 2020
Alles is schitterend
Alles is schitterend
Verschenen 1 april 2020