Muurvlakte te huur: “Heb durf en zorg”

“Heb durf en zorg”, staat te lezen op de monumentale voorgevel van Nes 11-15, waarop ook verscheidene reliëfs refereren aan het bedrijf dat hier tot 1989 was gevestigd.

Zo zijn er twee fraaie vrouwenhoofden te zien, getooid met kroon, oorbellen en halskettingen en boven de ingang zijn ook een beker en een kroon gebeeldhouwd. In het pand, een ontwerp van architect L.J. Hermans, was sinds 1912 H. Drijfhout en Zoon’s gevestigd – “Goudsmeden, Juweliers, Handel in Edele Metalen, Goud, Zilver en Platina”.
Eerder al, in 1886, kwam Willem Drijfhout vanuit Balk in Gaasterland – van welke gemeente het wapen (een haas) ook op de gevel is aangebracht – met zijn fabriek en grossierderij in gouden werken en horloges naar Amsterdam, waar hij zich vestigde op de Nassaukade. Via de Eerste Helmersstraat en de Weesperzijde kwam de firma begin 20ste eeuw terecht op Rokin 44, waar op de gevel de firmanaam onlangs weer te voorschijn is gekomen.
Het ging blijkbaar goed met de zaken, want de directeur verhuisde naar Doorn en de zaak betrok het kapitale pand in de Nes, waar het eveneens op de gevel aangebrachte jaartal 1827 overigens verwijst naar het jaar waarin grootvader Hans Aalbes Drijfhout was beëdigd als “goudt- en silversmid”. Uiteindelijk ging het bedrijf in 1927 over in Franse handen en sindsdien zit er geen Drijfhout meer in de directie.
Het interieur, in het bijzonder de Zaal, met onder meer verkoopbalies voor goud, diamant, bijoux en inkoop baren, werd een aantal malen gerenoveerd, het laatst in 1981, waarna wethouder voor Economische Zaken A. Heerma de nieuwe Zaal inwijdde. Nadat H. Drijfhout en Zoon’s Edelmetaalbedrijven B.V. in 1989 verhuisde naar Amsterdam-Zuidoost, werd het pand aan de Nes verbouwd tot een hotel.

Door: Martin Harlaar, Richard Hengeveld, Jan Pieter Koster & Anne Roos
December 2000

Delen:

Gerelateerd

15 juli 1961. Actie ‘Opgeruimd staat netjes’
15 juli 1961. Actie ‘Opgeruimd staat netjes’
Actueel 15 juli 2020
Online herdenking van de bombardementen op Amsterdam-Noord in juli 1943
Online herdenking van de bombardementen op Amsterdam-Noord in juli 1943
Actueel 15 juli 2020
10 juli 1930. Vacantie-kinderfeest
10 juli 1930. Vacantie-kinderfeest
Actueel 10 juli 2020