Mijn Amsterdam EXTRA: De Damstraat in de jaren vijftig

Hoe was het om 60 jaar geleden op te groeien boven een winkel in het hartje van de oude binnenstad? Oud-Damstraatbewoonster Ineke Nowee vertelt het.

 

Ik werd geboren in 1947 in het Annapaviljoen van het Onze Lieve Vrouwe-Gasthuis. Mijn ouders hadden 'n heel klein woninkje' in de Wagenstraat op tweehoog; daar kon nog net 'n ledikantje staan. Mijn vader was magazijnbediende bij De Bijenkorf en was gek op fotograferen.
In 1949 werd hij gevraagd om te komen werken bij fotohandel Addison in de Damstraat (ook bekend om zijn tweedehands artikelen) en daarbij kon hij ook voor een lage huur het hele huis daarboven (nummer 30) huren, Dat was prachtig want intussen was ook mijn zus geboren. Wat ’n huis! Heel groot, heel veel trappen, en ook nog plafonds met die grote krullen!
Maar er moest wel heel veel werk worden verzet om het daar mooi te maken.
In 1953 kwam ook Oma bij ons wonen en werd voor haar een zolderkamer gemaakt.

De Damstraat was toen heel gezellig. Naast ons zaten de bakker en de stoffenwinkel en aan de overkant (noordkant) een schoenenwinkel, het kruidenierswinkeltje van Bijl, de electrazaak van Evers, en nog verderop het snoepwinkeltje.
Bij de VANA in de Hoogstraat haalden we wat boodschappen en die werden dan op de bon geschreven tot het einde van de week, Bij Jamin daarnaast konden we terecht voor een lekkere zuurbal of een zakje manna.

We hadden geen aparte opgang naar ons huis, dus als er visite kwam werden de sleutels uit het raam gegooid en konden ze zo via de winkel naar binnen. Onze ouders wilden een goede opleiding voor ons, dus moesten we naar de Pius-school op de Prinsengracht, elke dag heen en weer lopend van huis naar school.

Toen ik 19 jaar was gingen mijn ouders naar een flat in Slotervaart: modern, ze waren die oude lieve boel een beetje zat. Maar toch, wat heb ik daar in die binnenstad een heerlijke tijd gehad!
En als je nu ziet… De Damstraat van mijn jeugd, je herkent die niet meer … Ja, het huis staat er natuurlijk nog, maar de omgeving…
We wonen nu al 40 jaar heerlijk in Heerhugowaard met kinderen en kleinkinderen maar Amsterdam blijft “ONS AMSTERDAM”.

Beeld: Damstraat, 1959. Collectie Stadsarchief Amsterdam

Delen:

Buurten:
Centrum
Dossiers:
Buurtherinneringen
Rubriek:
Herinneringen

Gerelateerd

Herinneringen aan Lunchroom Heck
Herinneringen aan Lunchroom Heck
Herinneringen 1 december 2022
Herinneringen: Verzetsstrijder Johan van Hulst
Herinneringen: Verzetsstrijder Johan van Hulst
Herinneringen 5 oktober 2021
Buurtherinneringen: Krijsende mevrouw
Buurtherinneringen: Krijsende mevrouw
Herinneringen 1 oktober 2021