Met de kabelbaan door Amsterdam

Tijdens de Floriade van 1972 werd alles uit de kast gehaald in Amsterdam. De tuinbouwvoorstelling werd dan ook met 5 miljoen bezoekers de drukbezochtste voorstelling ooit.

De Floriade leverde Amsterdam het Amstelpark op, wat eerst alleen een groenstrook was langs de Amstel. Er werden kleine spoorlijnen aangelegd tussen het Amstelpark, de RAI, Beatrixpark en gedeeltes van de ringweg Zuid. Bezoekers konden ook in het reuzenrad, het doolhof, naar het rosarium en de midgetgolfbaan. Veruit het uitzonderlijkste van de Floriade was de kabelbaan. Bezoekers konden met z’n tweeën per gondeltje tussen het Amstelpark en Beatrixpark reizen. En ja, dus over de ringweg zuid (de huidige A10) zweven.

Voor de volgende Floriade in 2022 in Almere is er weer een kabelbaan gemaakt, nu over de A6. De afgelopen drie edities leden een miljoenenverlies bij de Floriade door te hoge kosten vooraf en minder bezoekers dan gepland. De Floriade van Almere dreigt de vierde flop te worden, met een verzesvoudigd budget en vroeg gister weer 15 miljoen meer aan de gemeente Almere. De glorie van de Floriade van 1972 zal het niet krijgen, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Beeldbron: Zwart-wit foto's: Stadsarchief Amsterdam. Kleur: Amsterpark.info 

Delen:

Buurten:
Zuid
Dossiers:
Natuur
Rubriek:
Actueel
Tijdperk:
1950-2000

Gerelateerd

14 mei 1987. Huldiging van het parkietenvrouwtje
14 mei 1987. Huldiging van het parkietenvrouwtje
Actueel 14 mei 2020