Meinummer 2020

In het komende nummer

Abonnees krijgen dit nummer omstreeks 1 mei in de brievenbus.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór donderdag 16 april 16:00 u.!

Profiteer van de speciale aanbieding

 

7 mei 1945: Duitsers vuren uit De Groote Club

Door Koen Kleijn

De drukte op de Dam was enorm, op 7 mei 1945. Onder luid gejuich rolden Canadese gevechtswagens het plein op. En toen ging het mis. Vanuit De Groote Club schoten Duitse militairen met scherp op de menigte. Er vielen doden. Sommigen vonden dekking achter… een straatorgel: Het Snotneusje.

 

Almere aan het Leidseplein

Door Manon Fontijn

Eind jaren vijftig werd bekend dat het beruchte Huis van Bewaring tussen het Kleine-Gartmanplantsoen en de Singelgracht zou verdwijnen. Buiten het centrum zou een moderne gevangenis komen, de latere Bijlmerbajes. Projectontwikkelaar en horecaexploitant Nicolaas Bouwes zette in op een hotelkolos, maar trok zich in 1979 terug, na fel protest uit de buurt. Inmiddels was het oude kantongerecht omgetoverd tot De Balie, en was Paradiso aan de sloopkogel ontsnapt. Manon Fontijn neemt ons mee terug naar de jaren ’80, voor een verbijsterend staaltje gemeentelijke politiek, met in de hoofdrollen burgemeester Ed van Thijn en wethouder Jan Schaefer, die graag een casino wilde.   

 

Gustav Mahler komt!

Door Koen Kleijn

Groot nieuws in 1903: Gustav Mahler komt naar Amsterdam om zelf zijn Derde Symfonie te dirigeren in het Concertgebouw. Hij logeert thuis bij orkestleider Willem Mengelberg en zijn vrouw Tilly. ‘Lieve en onbaatzuchtige mensen’, noemt hij ze. Alleen die ‘middelmatige kunst’ aan de muur…

 

Samuel Englander, dé koordirigent van vooroorlogs Amsterdam

Door Frits Slicht

Als jongetje leert Sam Englander zingen in het koor van de synagoge aan de Rapenburgerstraat. Op z’n zestiende is hij dirigent van het koor. Vervolgens groeit hij uit tot dé koordirigent van Amsterdam. Hij dirigeert niet alleen het synagogekoor, maar ook het socialistische Kunst en Strijd. Kort voor de Duitse inval in mei 1940 voert Englander met Kunst en Strijd Avodath Hakodesh (‘Heilige Dienst’) uit van Ernest Bloch, een ‘rapsodie’ op de Joodse liturgie, gezongen in het Hebreeuws. Het wordt een triomf. Zijn laatste.

 

‘Verkeersfilms’ uit de jaren ‘50

Door Ronny Temme

In 1994 ontving het Gemeentearchief Amsterdam 54 verroeste blikken met het etiket ‘Mirror Film’. De schenker had ze tijdens een verbouwing van het pand Middenweg 165 tot snackbar onder de vloer aangetroffen. De inhoud: 59 films ‘die het Nederland en het Amsterdam van de wederopbouw laten zien: kleinschalig, provinciaal, maar in de greep van nieuwe ontwikkelingen.

 

Abonnees krijgen dit nummer omstreeks 1 mei in de brievenbus.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór donderdag 16 april 16:00 u.!

Profiteer van de speciale aanbieding

 

 

Delen:

Editie:
Mei
Jaargang:
2020 72
Rubriek:
Inhoud