Meer dan een wandelgids

Aan de vele publicaties over de in 2010 overleden Harry Mulisch heeft Onno-Sven Tromp, dichter en schrijver van diverse literaire wandelgidsen, een waardevolle toegevoegd. Natuurlijk hou ik van Amsterdam omvat veel meer dan een routebeschrijving langs 25 locaties waar Mulisch met zijn aanwezigheid of door zijn boeken een stempel op heeft gedrukt. Het is een goed gedocumenteerde minibiografie die op verrassende wijze verbanden blootlegt tussen het zich in Amsterdam afspelende leven en het in diezelfde stad gesitueerde werk van de volgens velen grootste naoorlogse schrijver van Nederland.  

Als zijn belangrijkste bronnen van informatie noemt Tromp Stijn Aerdens anekdotische boek Telefoon voor de heer Mulisch en mijn artikel ‘Het Amsterdam van Harry Mulisch’ in Ons Amsterdam. Maar uit de overvloed aan goed gekozen illustraties die hij opdiepte uit allerlei archieven (onder meer van de bunker op het Museumplein zoals beschreven in De aanslag) blijkt dat hij zelf ook veel onderzoek heeft verricht.  

De foto’s van Mulisch op talrijke jaarlijkse boekenbals, als langharige linkse actievoerder in de jaren zestig of pijprokende dandy met collega-pijproker Prins Bernhard maken deze gids ook voor mensen die de beschreven Mulisch-route kunnen dromen de moeite waard. Het boek besluit met een ontluisterend plaatje van Mulisch’ door vogelpoep bevlekte grafsteen op Zorgvlied.  

Natuurlijk hou ik van Amsterdam.  
Een literaire wandeltocht door het Amsterdam van Harry Mulisch 

- Onno-Sven Tromp 
- Tromedia 
- 80 blz. 
- € 19,99 

Delen:

Buurten:
Centrum
Dossiers:
Kunst en Cultuur
Editie:
November
Jaargang:
2021 73
Rubriek:
Recensie
Tijdperk:
1950-2000 Vanaf 2000