Maartnummer: Dansen voor de De Draaitafel, bedoeïenen aan de Weesperzijde en kunstenaar, spion en lefgozer Romeyn de Hooghe

Platenwinkel De Draaitafel aan de Lindengracht was tientallen jaren zo’n plek in de stad waar het leven bruiste. Meisjes van de dropfabriek Venco dansten er in de middagpauze op de stoep. Uit de luidspreker aan de gevel klonk muziek. Coryfeeën als Johnny Jordaan en Willy Alberti waren er te vinden. Eigenaar Ger Bruggeman organiseerde talentenjachten en was de drijvende kracht achter het Jordaanfestival. Lees het hele verhaal in de maarteditie van Ons Amsterdam! 

 

 

Met daarin nog veel meer verhalen:

 

Bedoeïenen aan de Weesperzijde

In 1892 had op een dor stuk weiland aan de Weesperzijde de ‘Bedoeïenen-Karavaan’ haar tenten opgeslagen. Het gezelschap uit Egypte voerde dagelijks een spectaculair programma op met ruiters en een kleurrijke optocht. ‘Volkerenshows’ deden Amsterdam wel vaker aan, tot in de twintigste eeuw. En ze waren altijd drukbezocht.

Romeyn de Hooghe (1645-1708): kunstenaar, spion en lefgozer

Nieuwsprenten, boekillustraties en etsen. Ontwerpen voor beelden, glas-in-loodramen en triomfbogen. Hij maakte het allemaal, veel meer en veel beter dan wie ook in zijn tijd. Lag overhoop met de Amsterdamse regenten, ging in de spionage en bedacht een ‘varende bom’. Genoot een dubieuze reputatie als pornograaf, godslasteraar en kleptomaan. Was getekend, Romeyn de Hooghe.

Het kasteel van Aemstel is gevonden!

Liefst 10.000 mensen kwamen op 14 maart 1994 kijken naar een spectaculaire archeologische vondst bij de Nieuwezijds Kolk: de resten van een kasteelachtig gebouw uit de kindertijd van Amsterdam. Stadsarcheoloog Jan Baart was er drie dagen eerder mee naar buiten getreden op een persconferentie in het Holiday Inn Hotel, vlakbij. Voorpaginanieuws: het kasteel van de Heren van Amstel, uit rond 1200, was gevonden! Sommige kijkers namen zelfs bloemen mee.

De vaste route van Gerbrand Bakker (Boven is het stil)

Al dertig jaar woont Gerbrand Bakker in Amsterdam, maar eigenlijk is de schrijver een man van het buitenleven: een boerenzoon, een schaatser, een hovenier. Hij heeft een tweede huis in de Eifel, Duitsland, met een grote tuin. Zijn leven in Amsterdam werd lange tijd bepaald door zijn hond, Jasper, de hoofdpersoon van het boek Jasper en zijn knecht uit 2016.

Het Sint Elisabethgesticht aan de Mauritskade

Ben Poelman was misdienaar in het Sint Elisabethgesticht aan de Mauritskade, opgericht in 1889. Ongeneeslijk zieke katholieke vrouwen kregen hier verzorging door enkele tientallen nonnen. Weesmeisjes uit het Maagdenhuis deden er volop huishoudelijk werk. En jongens als Ben hielpen bij de dagelijkse missen.

Mystieke sjoel in het Rembrandthuis

De Amsterdamse Jodenbuurt telde vele huissjoeltjes. Klein en intiem. Zo begon groothandelaar Jochem Spitz er rond 1870 een in het latere Rembrandthuis. Er hing een mystieke sfeer. En er werd extatisch gedanst.

Kunstenaar in de jaren dertig

Harry van Kruiningen leidde een driedubbel leven. Een gevaarlijk leven voor de communistische partij, een zwaar leven als sjacheraar om aan de kost te komen en een leven voor de kunst. Hij wilde kunstenaar zijn, maar de vooroorlogse crisis maakte dat erg moeilijk. Dus was hij standwerker op het Amstelveld en verkocht hij ook exotisch reukwater van eigen makelij en zaagsel voor slagerijen.

 

Emiel van Moerkerken

 

Delen:

Jaargang:
2019 71

Gerelateerd

De Ons Amsterdam-pagina's in Het Parool 2019
De Ons Amsterdam-pagina's in Het Parool 2019
Actueel 31 december 2019
15 december: Wandeling & voorpremière 'Terug naar de Akbarstraat'
15 december: Wandeling & voorpremière 'Terug naar de Akbarstraat'
Actueel 10 december 2019
Het Witte Pietenplan uit 1968
Het Witte Pietenplan uit 1968
Actueel 3 december 2019