Looiersgracht 47. Snoepfabriek Klene in de Jordaan

Op 30 december 1915 opende het suikerwerkbedrijf Klene uit Rotterdam een snoepfabriek op de Looiersgracht. Veel Jordanezen vonden er werk. Klassieke lekkernijen als Frujetta, Ademin en Muntdrop rolden er tot 1988 van de band.

De zoethoutwortels van snoepfabrikant Klene lagen in Rotterdam, maar bij oprichter Johannes Coenradus Klene (1842-1915) stroomde Amsterdams bloed door de aderen. Zijn vader was smid in de Langestraat; beide ouders waren katholieke migranten uit Oldenburg (Duitsland). Johannes zocht echter zijn heil in de Maasstad, waar hij trouwde met een lokale jongedame. Vanaf 1876 – het jaartal prijkt nog altijd op de snoepzakjes – huurde hij als “fabrikant van suikerwerken en confiseur” een bedrijfsruimte in de Korte Wijnstraat. Daar fabriceerde J.C. Klene allerhande suikergoed, zoals pepermunt, koekjes, schuimpjes, chocolade, gomballen, roze dessertmuisjes, (suiker)eieren en droppastilles.

Gaandeweg groeide zijn afzetgebied van klanten uit de buurt tot in Noordwijk, Leiden, Amsterdam en Breda – zelfs tot in het toenmalige Nederlands-Indië. De 20ste eeuw begon voorspoedig: Klene betrok een groter pand aan de Bierkade en ging samenwerken met de Zeeuwse suikerwerkfabrikant Izaak van Melle, die te weinig productiecapaciteit had om aan de stijgende exportvraag te voldoen. Vanuit Rotterdam voeren nu schepen met duizenden kilo’s ‘suikerdrops’, bonbons, zachte dragees en karamel naar zoetekauwen in Griekenland en het Midden-Oosten. Klene kampte nog wel enige tijd met een probleem: zijn opvolging. Zoon Frederik (1875-1948) werkte liever op kantoor bij de Rotterdamse PTT. Maar toen vader Johannes de 65 naderde, koos Frederik toch voor de suikerketels en vanaf 1910 was hij vennoot.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog kwam Klene’s export grotendeels stil te liggen. De productie liep terug en in 1915 overleed ook nog eens de bedrijfsoprichter en eigenaar. Frederik had kapitaal nodig om zijn zus en zijn stiefmoeder te kunnen uitkopen. Met hulp van investeerders stichtte hij op 24 december 1915 de Fabriek van Chocolade en Suikerwerken J.C. Klene en Co...

Verder lezen? U vindt het hele verhaal in het Decembernummer van Ons Amsterdam.

Word abonnee

Ook leuk als cadeau!

 

 

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Meld je aan Arrow right Geef cadeau Arrow right
Delen:

Buurten:
Jordaan
Dossiers:
Economie
Editie:
December
Jaargang:
2020 72
Rubriek:
Hier gebeurde het
Tijdperk:
1800-1900 1900-1950 1950-2000