Liefdewerk en oud papier

DE VERZAMELING VAN JAAP VAN VELZEN

Oude prenten van synagogen en straatventers, goedkope mezoesas van nep-ivoor uit de Koningsstraat, prentbriefkaarten, plaatopnamen van joodse artiesten, reclamezegeltjes, zelfs een schoenlepel van een winkel uit de Jodenbreestraat.
 

Bijna 5000 items omvat de unieke collectie 'joodse spulletjes' die Jaap van Velzen in 1998 verkocht aan het Joods Historisch Museum, dat dit najaar de hoogtepunten laat zien. De verzamelaar over het hoe en waarom.
 

Uit kwaadheid en ergernis ben ik begonnen te verzamelen, echt waar

Uit kwaadheid en ergernis ben ik begonnen te verzamelen, echt waar. Als inkoper bij een ijzerfirrna reisde ik in de jaren zestig het hele land af. En daar werd me telkens dezelfde vraag gesteld, of ik die en die meneer Polak of Cohen nog had gekend? Ja, wist ik veel, er waren toch duizenden meneren Polak en Cohen geweest.
 

Of ik dan niet wist wie ze bedoelden: 'Ach je weet wel, die Polak, die was miljonair, schathemeltjerijk!' Altijd en overal weer hetzelfde liedje van schatrijke joden, dat ergerde me zo geweldig. Met die ergernis is het allemaal begonnen.

Lees hier het artikel als PDF

Liefdewerk en oud papier

Liefdewerk en oud papier

Liefdewerk en oud papier

Liefdewerk en oud papier

Liefdewerk en oud papier

Lees hier het artikel als PDF

Banner foto: Stadsarchief Amsterdam

Delen:

Buurten:
Centrum Jordaan Nieuw-West Noord Oost West Zuid Zuid-Oost
Dossiers:
Amsterdammers Kunst en cultuur
Editie:
September
Jaargang:
1999 51
Rubriek:
Archief
Tijdperk:
1950-2000