‘Kwikzilveren mamzellekes’

Is het toeval? Vrijwel gelijktijdig zijn er twee boeken verschenen over het rijke verleden van het modehuis Hirsch in Amsterdam (1882-1976): een gedetailleerde en riant geïllustreerde geschiedschrijving door de historica Femke Knoop en een bundel saillante familiememoires van de hand van Ivo Weyel, kleinzoon van Hirsch-oprichter Sylvain Kahn, eerder columns in Het Parool

De twee jonge couturiers Sally Berg en Sylvain Kahn, beiden als jongmaatjes van vijftien begonnen bij de gevestigde Leo Hirsch in Brussel, openden met financiële steun van hun patroon een zaak in Amsterdam en ontwikkelden die tot het legendarische mode-imperium – Knoop beschrijft het allemaal zeer leesbaar en de kostelijke foto’s, modetekeningen en reproducties voegen een extra dimensie toe. We leren hoe de chique clientèle, waaronder de vorstinnen Emma, Wilhelmina en Juliana (maar ook Mata Hari), met strijkages werden ontvangen, terwijl bovenin de naaisters van 08.00 tot 19.00 uur werkten en niet mochten praten maar wel zingen. 

Een sensatie was bij de opening van het somptueuze nieuwe pand in 1912 de allereerste modeshow in Nederland met Franse (!) mannequins: “kwikzilveren mamzellekes”, citeert Weyel een krant. Nadat in de oorlog de Duitsers de hele zaak hadden leeggeroofd en een nieuwe generatie Kahn en Berg nog tegen de veranderde koop- en modecultuur had opgebokst, viel in 1976 het doek over deze cultuurweelde.

FRANS VAN LIER 

 

HIRSCH & CIE AMSTERDAM (1882-1976)

Haute couture op het Leidseplein

Femke Knoop

Uitgeverij Verloren

ISBN

344 blz.

€ 25,-

 

HET VERLEDEN RUIST VOORBIJ

Ivo Weyel

Atlas Contact

190 blz.

ISBN

€ 22,99

 

Maart 2019

Delen:

Editie:
Maart
Jaargang:
2019 71
Rubriek:
Recensie

Gerelateerd

De Dam verbergt z'n pareltjes
De Dam verbergt z'n pareltjes
Recensie 1 april 2019
Een monument onder het IJ
Een monument onder het IJ
Recensie 1 maart 2019
De man van de Tropentoren
De man van de Tropentoren
Recensie 1 maart 2019