Kunstzinnige bokswedstrijd

In het wedijverende tijdperk van waarderingsbolletjes paste de aanpak van het Kunstmuseum in Den Haag: twee schilders presenteren als rivalen, in de catalogus de hoofdstukken ‘rondes’ noemen en de kunstzinnige bokswedstrijd doorvoeren tot de slotzin, die (spoiler alert) concludeert dat in dit gevecht alleen maar winnaars zijn. Wie van George Breitner en Isaac Israels houdt, wist dat al.

Het boek bij de tentoonstelling is een mooi verzorgde uitgave, met ruime expositie van het werk, vaak naast elkaar, wat vergelijken vergemakkelijkt. Het begeleidende verhaal rijgt de talloze vondsten uit eerdere – veelal recente – publicaties met vaart aan elkaar. Er is geen gebruik gemaakt van oorspronkelijke bronnen en geen eigen onderzoek gedaan – alsof er niks meer te vinden is. De strijd had kennelijk prioriteit. Dan is het toch slordig om de twee bij hun verzoening in 1903 als “ver in de zestig” te bestempelen, hoewel ze pas 46 en 38 waren.

Door het consequent hameren op hun rivaliteit valt een enkele aardige vergelijking bijna niet op, zoals het verbinden van Breitners ‘kimono-schilderijen’ uit de jaren negentig, met de etalages van Israels. Werken van uitzonderlijke schoonheid die sowieso de zwakte van het uitgangspunt bewijzen.

JESSICA VOETEN

 

BREITNER VS ISRAELS

Vrienden en rivalen

- Frouke van Dijke

- W Books

- ISBN 9789462583832

- 226 blz.

- € 29,95

Delen:

Editie:
Juni
Jaargang:
2020 72

Gerelateerd

HI-HA-HAPPENING
HI-HA-HAPPENING
Actueel 30 juni 2020
Au Palais des Modes. De chique confectie van P. Mars & Co
Au Palais des Modes. De chique confectie van P. Mars & Co
Verhaal 1 juni 2020
Bevrijdingsfeesten. Op 26, 27 en 28 juni 1945 vierde Amsterdam de Bevrijding
Bevrijdingsfeesten. Op 26, 27 en 28 juni 1945 vierde Amsterdam de Bevrijding
Verhaal 1 juni 2020