Kronkels van een straatfotograaf

Michael van Oostende houdt van zijn geboortestad. Zijn liefde voor Amsterdam resulteerde in een prachtig koffietafelboek van een straatfotograaf die als motto heeft: ‘De wil om een mooie plaat te maken moet sterker zijn dan de angst om hem te maken’. Het boek staat vol visuele ‘kronkels’ die hij de afgelopen vijf jaar vastlegde. Met veel duisternis en mist, regen en slagschaduwen, tegenlicht en onheilspellende wolken. Hij zag eenzaamheid en samenzijn, toeristen en daklozen, fietsers en joggers, paradijsvogels en vrouwelijk schoon. 

De fotograaf, die ooit werkte als taxichauffeur, kijkt naar zijn stad met Mokumse lef en een scherp oog voor schoonheid, lelijkheid en poëzie. Zo legde hij vast hoe tramrails door de Leidsestraat kronkelen, sfeervol beschenen door de lage zon. Van Oostende gaat vaak zondagochtend op pad, wanneer de stad ontwaakt, de straten nog stil zijn en nevel een mysterieuze dimensie toevoegt.  

Hij heeft elke foto voorzien van commentaar in het Nederlands en Engels. Bijvoorbeeld ‘Kopzorgen’ bij een jongetje met een duif op zijn hoofd. Bij twee zwaarlijvige toeristen op de Dam: ‘Buurman en buurman’. En bij een tevreden roker in de Burgemeester Roëllstraat: ‘Genieten van sigaretje’.  

Hij draagt dit mooie boek op aan zijn moeder Franciska van Oostende Otto. Een liefdevol gebaar. 

 

AMSTERDAM STREET PHOTOGRAPHY 
- Michael van Oostende 
- De Bookmakers 
- 156 blz.  
- € 29,90 

Delen:

Dossiers:
Amsterdammers Kunst en Cultuur
Editie:
November
Jaargang:
2021 73
Rubriek:
Recensie
Tijdperk:
Vanaf 2000