Komend nummer

Wat kun je verwachten van het meinummer van Ons Amsterdam?

Lees Ons Amsterdam!

 

16 MEI 1944: Agent Jaap Knol redt Sinti en Roma

Angelique van der Pol

Twee dagen namen de razzia’s in beslag. Half mei 1944 werden in heel Nederland honderden Sinti en Roma opgepakt en vervolgens in Westerbork op de trein naar Auschwitz gezet. Slechts enkele tientallen overleefden de oorlog. In Amsterdam waren 22 Sinti aangehouden. Agent Jaap Knol bedacht een list om ze weer vrij te krijgen.

 

De Oscars van 1953

Jessica Voeten

Op 19 maart 1953 vinden in het rko Pantages Theatre Los Angeles de Oscaruitreikingen plaats, voor het eerst live op tv. Christiaan Verhagen zit op het puntje van zijn stoel. Veertig jaar geleden, in 1913, vertrok de timmermanszoon uit de Westerstraat om zijn droom, operazanger worden in New York, na te jagen en nu is zijn dochter, Jean Hagen, genomineerd als 'best supporting actress' in Singin'in the rain.

 

DIT NUMMER NIET MISSEN, MAAR NOG GEEN ABONNEE?

Neem vóór donderdag 18 april 16:00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuis

Profiteer van de introductieaanbieding

Of geef Ons Amsterdam cadeau

 

De man die Vincent van Gogh Latijn leerde

Ko van Geemert

Zijn achterneef, de beeldhouwer Joseph, die meewerkte aan de Beurs van Berlage, kennen mensen nog wel, maar vrijwel niemand weet wie Maurits Mendes da Costa was. Ten onrechte. Hij was de docent klassieke talen van aankomend theologiestudent Vincent van Gogh, was nauw betrokken bij de Tachtigers en een vermaard schrijver over de klassieken. Zijn hele leven worstelde hij met zijn 'afkomst'.

 

De Amsterdamse hoender- en vogelmarkten

Hans Wendte

Kippen uit Assendelft, Barneveld en Drenthe. Jachtwild van de Waddeneilanden en uit de Kop van Overijssel. Wintertaling, nijlgans en chabo. Fazanten, patrijzen, pauwen. Op de Amsterdamse markten voor hoenderen en vogels was alles wat vleugels had te koop. De dieren leverden goedkoop vlees en eieren, dons en veren en slagpennen om mee te schrijven. De handel bleef vele generaties lang in handen van steeds dezelfde families. Hans Wendte, nazaat van de 18e eeuwse hoender- en vogelkopers Dirk Florijn en Jan Bievink, dook in de geschiedenis van gevogeltehandelaren en poeliers.


De vaste route van Marjan Berk

Emma Los

Met schrijfster en theatermaakster Marjan Berk (1932) gaan we meer dan zestig jaar terug in de tijd. Vanuit het Occohofje, waar ze tegenwoordig haar pied-à-terre heeft, gaan we langs de huizen waar ze in de jaren vijftig leefde. Op haar 26ste had ze al drie kinderen, ondertussen veroverde ze haar plek in de theaterwereld. 

 

Grieks-orthodoxen in Amsterdam

Hasan Çolak & Frouke Schrijver

In 1758 schreven dertien Griekse handelaren uit Amsterdam een brief aan de Russische tsarina Elisabeth Petrovna. Zij vroegen hulp bij het opzetten van een orthodoxe kerk. De tsarina deed niet mee, maar de kerk kwam er toch. Een eeuw lang was deze ruimte voor orthodoxe Amsterdammers een plek voor geloof en zaken.
 

DIT NUMMER NIET MISSEN, MAAR NOG GEEN ABONNEE?

Neem vóór donderdag 18 april 16:00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuis


Profiteer van de introductieaanbieding

Of geef Ons Amsterdam cadeau

 

De zusjes Zernike

Wietskenel de Jong

Dominee, schrijfster, biologe en voorvechtster van het socialisme – de zusjes Zernike waren het allemaal. Ze waren een bijzonder stel, dat niet had misstaan in een roman van J.D. Salinger. Vader Fritz en moeder Antje gaven hun ook alle ruimte om de wereld te ontdekken. Ze mochten op het dak spelen, kregen godsdienstles van een pacifistische feministe en mochten worden wat ze wilden.
 

MEI 1945 Het laatste boemeltje: tramlijn Amsterdam-Purmerend stopt na 60 jaar

Koen Kleijn

“Razend, blazend, vliegt het monster langs de lijn. Dreunend, steunend. Maar daar staat een koe. Stop zegt de trein.” Het boemeltje tussen Amsterdam en Purmerend, daarover gaan deze regels van een liedje uit 1940 gezongen door The Ramblers. Het legendarische trammetje reed z’n laatste ritje half mei 1949.

 

Ons Amsterdam verwelkomt Guus Luijters

Ons Amsterdam heeft er een nieuwe auteur bij, namelijk schrijver en dichter Guus Luijters, bekend van (onder meer) Amsterdam voor het voorbij is en De meisjes van de Kinkerstraat, en natuurlijk In Memoriam waarmee hij de in de Tweede Wereldoorlog vermoorde kinderen namen en gezichten gaf. In zijn eerste stuk neemt hij lijn 12.

Dit nummer verschijnt omstreeks 4 mei.

 

DIT NUMMER NIET MISSEN, MAAR NOG GEEN ABONNEE?

Neem vóór donderdag 18 april 16:00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuis


Profiteer van de introductieaanbieding

Of geef Ons Amsterdam cadeau


Delen: