Kalender van Amsterdamse 'gedenkdata'

Van 1 januari tot en met 31 december het jaar door: wat gebeurde er pakweg zeven, 124, 387 of 936 jaar geleden op dezelfde datum in Amsterdam?
Een steeds groeiende lijst!

11 januari 1873: Gerard Adriaan Heineken richt officieel de N.V. Heineken's Bierbrouwerij op. Zijn brouwerij bestaat dan al acht jaar, eerst op de Nieuwezijds Voorburgwal onder de naam De Hooiberg, sinds 1868 op de Stadhouderskade.

11 januari 2010: Miep Gies, tijdens de Duitse bezetting helpster van de familie Frank op hun onderduikadres op de Prinsengracht, overlijdt.

13 januari 2010: Mode-ontwerper Edgar Vos overleden.

15 januari 2011: 100ste geboortedag cabaretier Wim Kan, in Den Haag geboren als zoon van een minister.
Het kabinet benoemt Amsterdams burgemeetser Ed van Thijn tot minister van Binnenlanse Zaken, als opvolger van de plotseling overleden PvdA-bewindsvrouw Ien Dales.

Marleen Stikker, medewerkster van debatcentrum De Balie, begint op internet aan een revolutionair experiment: De Digitale Stad. Het is een laagdrempelige provider zonder winstoogmerk en tegelijk een elektroniscghe 'gemeenschap'. Bedoeling is via internet zoveel mogelijk Amsterdammers (omte beginnen) met elkaar in 'gesprek' te laten komen. Op dat moment zijn nog maar zo'n 300 Nederlandse particulieren op internet actief. (Via DDS, voorloper van provider XS4ALL) zullen tallozen voor het eerst het wereldwijde web verkennen!)

Dinsdag 17 januari 2001: In de gemeenteraad wordt mr..M.J. (Job) Cohen geinstalleerd als nieuwe burgemeester van Amsterdam. Hij volgt mr. Schelto Patijn op, die terugtrad om gezondhedsredenen.


Vrijdag 21 januari 1971: Koningin Juliana is aanwezig bij het slaan van de eerste paal voor het Slotervaartziekenhuis, en bezoekt de Kinkerbuurt en de Bijlmermeer. Als ze daar bij de flat Hoogoord door bewoners van de flat Groeneveen wordt gevraagd ook daar langs te komen, gaat zij daar tot schrik van haar beveikgers spontaan op in.


23 januari 1740: Zeer strenge vorst. Zelfs de ijsbreker, de door paarden langs de Amstel-oever voortgetrokken ‘ramschuit’, slaagt er niet in de doorgang voor de er achteraankomende drinkwaterschuiten te bewerkstelligen. Dagboekschrijver Jacob Bicker Raije vertelt dat de ingewanden van de nette jongeheer Joost de Veer, die gisteren te lang geruime tijd naar het geploeter had staan kijken, bevroren raakten, waaraan hij vandaag overleed.
(Zie 'Koud, kouder, koudst. De allerbarste Amsterdamse winters', Ons Amsterdam nov.-dec. 2010, blz. 317 en 321.)


23 januari 1944: De latere acteur Rutger Hauer wordt geboren in Breukelen Via de Amsterdamse Toneelschool (eindexamen 1967) zou ik doorbreken als acteur: in 1969 in de de tv-ridderserie Floris, in 1971 in de Paul Verhoevens film Turks Fruit naar de roman van Jan Wolkers..

25 januari 1943: Het Rembrandt Theater (Rembrandtplein 19), waar vaak Nazi-films worden vertoond, brandt af 's nachts door mysterieuze oorzaak totaal af.

27 januari 1646: De Vlaams‑Amsterdamse kleer­maker Joris Fonteyn alias Zwarte Jan wordt wegens roofovervallen en flessentrekkerij terechtgesteld op de Dam. Enkele dagen later is hij object van de anatomische les van dr. Johan Deyman in de Kleine Vleeshal in de Nes, ver­eeuwigd door schilder Rembrandt van Rijn.

30 januari 1566: In het Burgerweeshuis raken plotseling vele kinderen ‘bezeten’. Schuimbekkend rollen ze over de grond en trekken in groepjes scheldend en tierend de straat op. Oorzaak is (wordt drie eeuwen later bedacht) is misschien hun karige rantsoen van hennepkoeken. Al zien de regenten er eerder de hand van de duivel in

1 februari 1901: In Amsterdam wordt de Bond Heemschut opgericht, voor de bescherming van het cultureel erfgoed in stad en land. (Zie Ons Amsterdam februari 2011.)

Zaterdag 1 februari 1930: Met een propaganda-optocht van automobielen wordt gedemonstreerd vioor demping van het Rokin.

Maandag 1 februari 1932: Ontwerpster Fré Cohen, die de gemeente aan een veelgeprezen nieuwe huisstijl hielp, wordt wegens bezuinigingen door Stadsdrukkerij ontslagen.

Woensdag februari 1957: Mr. Gijsbert van Hall (oud-bankier en -verzetsman) treedt aan als nieuwe burgemeester van Amsterdam. Met broer Wally (in 1945 gefusileerd) regelde hij de financiering van de illegaliteit. Hij is de opvolger van de populaire Arnold J. d'Ailly, die (zoals pas decennia later blijkt) aftrad vanwege zijn buitenechtelijke affaire met kunstenares en verzetsvrouw Gisele Waterschoot van de Gracht..

1 februari 1991: Onno Boers en anderen richten de Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen (VVAG) op..

1 februari 1997: Ton F. van Dijk is benoemd tot nieuwe hoofdredacteur van AT5. De kantoren van deze zender verhuizen van de Reguliersdwarsstraat naar het achtergeleden Herengracht-complex.
Freek Salm (oud-PvdA-raadslid en oud-stadsdeelvoorzitter De Baarsjes) treedt aan als 'Wallenmanager', met als officiële taak: het voorkomen dat criminelen, door een slecht communicerende overheid, onnodige kansen krijgen zich te verrijken of mensen uit te buiten.

1 februari 1996: De commissie-Van Traa presenteert haar rapport Inzake opsporing, het verslag van de parlementaire enquête n.a.v. de IRT-affaire. Daarin wijst ze ondermeer op de macht van de onderwereld op de Amsterdamse Walletjes.
Volgens de commissie zin de crimineelste buurten de Wallen, Rembrandtplein e.o., Leidseplein e.o. en de Bijlmer.

2 februari 1911: In Amsterdam wordt de Bond Heemschut opgericht.

2 februari 1930: Volgens het Bevolkingsregsieter is Jan Nauta, die vandaag werd geboren in Korenbloemstraat 56, de 750.000ste inwoner van Amsterdam. Ter ere hiervan wordt een gedenkpenning gemaakt.

2 februari 1932: Steunambtenaar Blog, werkzaam in het stempellokaal Tweede Oosterparkstraat 162, meldt de dienstdoende brigadier van politiebureau Linnaeusstraat dat hij is mishandeld door de werkloze slager Andries Zoet uit de Karimatastraat. Zoet ontplofte toen Blog hem het roken in het lokaal wilde verbieden.

Zaterdag 2 februari 2002: In de Beurs van Berlage en de Nieuwe Kerk wordt het huwelijk gesloten tussen kroonprins Willem Alexander van Oranje en Máxima Zorregieta.

3 februari 1993: ’s Avonds breekt een felle brand uit in de koepel van de Ronde Lutherse Kerk aan t Singel.

3 februari 1994: De legendariscche oud-wethouder Jan Schaefer wordt onder grote belangstelling begraven op Zorgvlied.

Dinsdag 4 februari 1953: Een jonge losgebroken stier veroorzaakt in het Oostelijk Havengebied veel opschudding. Het dier stormt dwars door een loods van het Havenbedrijf en eindigt zijn periode van vrijheid met een sprong in het IJ. Een sleepboot van de ADM brengt de drenkeling aan land.

4 februari 1961: Architect P.L. (Piet) Kramer (79), vooral bekend door zijn vele monumentale bruggeen in Amsterdamse Schoolstijl, overlijdt te Santpoort.

4 februari 1980: Wethouder Schaefer slaat de eerste paal voor de herbouw van het Noord‑Zuid‑Hollands Koffiehuis aan het Stationsplein.

5 februari 1996: Op de uitgeversbeurs Vers voor de Pers in de RAI krijgt Arnon Grunberg het Gouden Ezelsoor (debuutprijs) voor zijn roman Blauwe maandagen uit 1994.

6 februari 1996: "Het GVB is 'out of control'," zegt interim-bestuurder Max de Jong op een persconferen­tie.

Maandag 7 februari 1887: .Aatsisschop mgr. Snickers zegent de Sint Nicolaaskerk op de Prins Hendrikkade in. Ze is ontworpen door architevt A.C. Bleys..

7 februari 1924: Johannes Hendricus (Jantje) van Musscher, later bekender als de zanger Johnny Jordaan, geboren Rozenstraat 184?, hoek Lijnbaansgracht.

7 februari 1996: Op de Elandsgracht wordt een wassen beeld van Johnny Meijer onthuld, naast de bronzen beeltenissen van Johnny Jordaan en Tante Leen. Het is gemaakt door Rob Cerneüs. Zodra er genoeg geld is, wordt het vervangen door een bronzen versie.

11 februari 1389: Rooms‑koning Maximiliaan van Oostenrijk geeft Amsterdam het recht zijn kroon in het stadswa­pen te voeren. Dit als dank voor de steun van Amsterdam in een conflict van de landsheer met Rotterdam en Woerden. (Zie Ons Amsterdam oktober 1992.)

11 februari 1971: Op de Amsteldijk, hoek Ceintuurbaan, worden de laatste resten van de Sint Willibrorduskerk opgeblazen. De kerk, ontworpen door de beroemde P..J.H. Cuypers (die van het Rijksmuseum, het Centraal Station en de Vondelkerk), moest op 29 juni 1966 wegens levensgevaarlijke bouwvalligheid worden gesloten. In september 1970 begon de sloop.

12 februari 1929: Vanwege de extreme kou verhogen B&W de steun met een gulden en stellen voor 5 cent erwtensoep met worst beschikbaar.

12 februari 1929: In de Amstelstraat (nr. 26) brandt in de vroege ochtend revue- en filmtheater Flora volledig af. Door de strenge kou bevriest het bluswater ter plekke.
Franz Anton Nöggerath (1859-1908) opende hier zijn eerste Flora-theater in november 1893. Dat brandde af op 29 augustus 1902 maar ging al een jaar later in sterk vergrote vorm weer open. Maar nu, in 1929, is het einde definitief.

12 februari 2001: De Opstapper, een mini-busje dat stopt voor iedereen die z’n op steekt, rijdt voor het eerst heen en weer over de Prinsengracht. Het is een initiatief van PvdA-raadslid Auke Bijlsma.

Donderdag 13 februari 1953: In de foyer van Carré recipieert Heintje Davids ter glegenheid van haar 70ste verjaardag.

14 februari 1961: Oud-zwemkampioen Piet Ooms (76) overlijdt te Amsterdam.

18 februari 1966: :Schrijver Gerard van het Reve (43), deze maand weer volop in het nieuws door zijn juist verschenen brievenboek Nader tot U, ontruimt overhaast zijn woning Eerste Rozendwarsstraat 9, nadat de topgevel is ingestort.

20 februari 1890: De Stadsschouwburg op het Leidseplein brandt volledig af. De oorzaak blijft duister. Er zijn geen persoonljke ongelukke,. maar, schrijft acteur Arnold Ising: "Al mijn pruiken zijn weh, kleeren, wapens enz."
Dit theater werd gebouwd na de de dramatische brand in de Stadschouwburg op de Keizersgracht in 1772, die vele doden kostte. Eerst was het een houten gebouw, later kreeg het een stenen omhulsel.

21 februari 1934: Om tien uur 's morgens maakt het vernaarde pontje over het Rolin, ter hoogte van de Duifjessteeg, zijn laatste overvaart. Het Rokin gaat grotendeels worden gedempt. Maar pontbaas Roelof Post wordt niet werkloos: hij wordt de eerste parkeerwachter op het parkeerterrein dat hier zal worden ingericht.

Zaterdagmiddag 23 februari 1901: In de Kalverstraat veroorzaakt een sigarettenrokende jongedame (met kortgeknipt haar en wandelstuk) grote opschudding. Nadat tientallen haar hebben beloerd als zij voor het raam van hotel-restaurant Polen een kopje koffie drinkt, volgt een aangroeiende menigte haar op een wandelingetje langs de Munt, door de Reguliersbree, langs het standbeeld van Thorbecke (dat zij uitgebreid bestudeert) en door de Vijzelstraat terug naar de Kalverstraat. Zij blijft stoïcijns. Uiteindelijk wordt zij afgevoerd naar een politiebureau en vandaar naar Paviljoen III van het Wilhelmina-Gasthuis, want volgens de agenten is zij “niet goed bij zinnen”.

Delen:

Gerelateerd

8 augustus 1955. Stakende havenarbeiders raken slaags met de politie
8 augustus 1955. Stakende havenarbeiders raken slaags met de politie
Actueel 8 augustus 2020
1 augustus 1941. Naaktloper op het Leidseplein
1 augustus 1941. Naaktloper op het Leidseplein
Actueel 1 augustus 2020
28 juli 1928. Opening Olympische Spelen in Amsterdam
28 juli 1928. Opening Olympische Spelen in Amsterdam
Actueel 28 juli 2020