Juninummer 2022

Abonnees krijgen het komende nummer van Ons Amsterdam omstreeks 3 juni in de brievenbus! 
Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je vóór vrijdag 3 juni 23:59 u. aan dan ontvang ook jij dit nummer thuis.

JA GRAAG

IK GEEF ONS AMSTERDAM CADEAU

Een bruiloft en een schietpartij

Door Jan Loogman

Na de bruiloft van Ruud Neering uit Badhoevedorp op 10 november 1977 reed zijn vriend Ton Dekker behoorlijk aangeschoten terug naar huis in Osdorp. Maar daar had de Amsterdamse politie net diezelfde avond een klopjacht geopend op twee RAF-terroristen die zich in een flat aan de Baden Powellweg zouden ophouden…

 

De ‘Surinaamse voetballer van de eeuw’

Door Ko van Geemert

Humphrey Mijnals was een van de eerste Surinaamse profvoetballers in Nederland. Hij werd beroemd door een legendarische omhaal in zijn debuut voor Oranje op 3 april 1960 tegen Bulgarije, in het Amsterdamse Olympisch Stadion. De ‘Surinaamse voetballer van de eeuw’ kreeg veel lof, maar werd ook vaak geconfronteerd met discriminatie.

 

Buku-Bibliotheca: de Surinaamse geschiedenis

Door Herman Vuijsje

Herman Vuijsje bracht een bezoek aan Carl Haarnack, een Amsterdammer met Surinaamse wortels. Haarnack is belegger, met een uit de hand gelopen hobby: hij heeft een unieke en enorme collectie boeken aangelegd over de Surinaamse geschiedenis, de Buku-Bibliotheca. Alvast iets lezen daarover? Haarnack schrijft erover op zijn website buku.nl (link: https://bukubooks.wordpress.com/ ), onmisbaar voor wie meer over de Surinaamse geschiedenis wil weten.

 

Markante Amsterdammer. Betsy Repelius

Door Jan de Vries en Tineke van Loosbroek

Kunstenaar Betsy Repelius (1848-1921) woonde met een gezelschapsdame en twee dienstbodes op Vondelstraat 29. Dat huis had ze zelf laten bouwen in de hoop er met haar geliefde Marie du Saar, oogarts, te gaan wonen. Marie koos echter voor een man en kinderen. Betsy bleef alleen, maar zou allesbehalve het leven van een oude vrijster leiden.

 

Rooksignalen in een modern jasje

Door Emma Los

In de Franse tijd stond er een eigenaardige constructie op de Weesperpoort, een soort reuzespin met bewegende poten. De Amsterdammers keken gefascineerd en met grote argwaan toe. Met deze optische telegraaf, bedacht door de Fransman Chappe, konden binnen een paar uur gecodeerde berichten naar het Louvre geseind, waar keizer Napoleon zetelde. Revolutionair snel voor die tijd.

Abonnees krijgen het komende nummer van Ons Amsterdam omstreeks 3 juni in de brievenbus! 
Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je vóór vrijdag 3 juni 23:59 u. aan dan ontvang ook jij dit nummer thuis.

JA GRAAG

IK GEEF ONS AMSTERDAM CADEAU

 

Delen:

Editie:
Juni
Jaargang:
Rubriek:
Inhoud