Juninummer 2021

 

Het raadsel van Zeeburgereiland

Alfred Bakker

De contouren van het kunstmatige Zeeburgereiland ontstonden tussen 1866 en 1894. De aannemers kampten bij de aanleg met raadselachtige verzakkingen: enorm veel zand verdween in de bodem van het IJ. Jaren later pas werd duidelijk waarom.

Strafgevangenis Nieuwer-Amstel

Ferry Wieringa

Strafgevangenis Nieuwer-Amstel werd in 1891 gebouwd, in een drassig weiland tussen de koeien. Het duurde 25 jaar voor de stad de bajes bereikte. De strafgevangenis was een nieuw soort strafinrichting. In isolement zouden gestraften tot inkeer en genezing komen. Ze kregen een nummer, luchtten in een kooi met een kap over het hoofd. Hans de Graaf Bierbrauwer, die van 1961 tot 1982 in de Lomanstraat woonde: “Mijn eerste herinnering is dat ik er als kind met mijn oma langsloop. Het schemert. Alle ramen en de koepel zijn verlicht. Er is geen mens te zien. Toch zaten die er wel. ‘Daar zitten de boeven’, werd me verteld.”

De vaste route van Oek de Jong

Koen Kleijn

Gelauwerd schrijver Oek de Jong verhuisde in 1971 op zijn 18de naar Amsterdam vanuit Zuid-Beveland. Zó uit de Zeeuwse polder naar de Frederik Hendrikstraat, vierhoog achter, op zolder. “Oud-West was toen een sombere buurt. De overgang was erg groot.”

Bigamist te kijk op het stadhuis

Marius van Melle en Maarten Hell

Op woensdag 1 juli 1805 stond Jan Hendrik Richter te kijk op een balkon van het stadhuis. Zonder te scheiden was hij hertrouwd en na het overlijden van zijn tweede vrouw opnieuw. Zijn eerste echtgenote had hem opgespoord en aangeklaagd. Een omstander legde het tafereel vast. Hij schreef erbij dat de symbolische ragebollen achterwege gelaten waren. Was bigamie een regelmatig voorkomend vergrijp?

1649: Amsterdamse klokken in het Kremlin

Gabri van Tussenbroek

Peter de Grote was een hervormer. Het beheersen van de tijd was het ultieme teken van zijn macht. Om die macht kracht bij te zetten, liet hij de Verlosserstoren van het Kremlin voorzien van een indrukwekkend uurwerk en een carillon. De klokken in die toren waren afkomstig uit Amsterdam.

 

Beeld: Strafgevangenis Nieuwer-Amstel, Collectie Stadsarchief Amsterdam

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Meld je aan Arrow right Geef cadeau Arrow right
Delen:

Editie:
Juni
Jaargang:
Rubriek:
Inhoud