Juninummer 2019

Special Overspannen Woningmarkt

In dit nummer van Ons Amsterdam

Het veranderde karakter van Vondelstraat 32

Marcella Blok

Meer dan veertig jaar woont Marcella Blok in het huis Vondelstraat 32 in Amsterdam. Altijd was ze nieuwsgierig wie er eerder allemaal hebben geleefd - van adellijke elite tot wilde woongroep. Hun geschiedenis laat zien hoe snel het karakter van de Vondelstraat is veranderd.

 

Kalkmarkt 7 – Katholiek Amsterdam

Henk Dijkstra & Stella van Heezik

Bij de renovatie van het huis Kalkmarkt 7 kwam een verrassing aan het licht: een vroeg religieus schilderij van Jacob de Wit - de man die in Amsterdam tientallen panden van ‘witjes’ en plafondschilderingen voorzag. De bewoners, begin 18e eeuw, waren katholiek, net als De Wit: katholieke Amsterdammers vormden in de 18de eeuw een omvangrijk netwerk. De bewonersgeschiedenis van Kalkmarkt 7 biedt een kijkje in hun sociale kring.

 

Het poppenhuis Overtoom 198

Roelof Siegers

Postbeambte Pieter Klaarhamer (1858-1929) had twee rechterhanden. Hij maakte voor zijn dochter een poppenhuis met als voorbeeld het huis van de dokter aan de Overtoom. Vele jaren later ontdekte haar zoon het poppenhuis in een donkere hoek van de zolder. 

 

De bouwwoede van de 16de eeuw

David Derksen & Gabri van Tussenbroek

In de 16de eeuw raakte Amsterdam vrijwel helemaal volgebouwd. Wie plannen had om zijn huis uit te breiden, kon eigenlijk maar één kant op: de hoogte in. Zo gezegd, zo gedaan. Reijer Claesz ging aan de slag met zijn pand op Nieuwezijds Voorburgwal 86.

            

Markante Amsterdammer: Johanna Westerdijk (1883-1961)

Emma van Zalinge

Ze had lef, volgde haar eigen weg in een door mannen gedomineerd vakgebied, was vrolijk en dronk graag een biertje in het café. En ze was succesvol. Johanna Westerdijk was in 1917 de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland en groeide uit tot een voorbeeld voor andere vrouwen. Schimmels waren haar domein.

 

Brand op de Oudeschans verwoest De Koorndrager

Koen Kleijn

Op 3 juni 1949 brandde het 17de-eeuwse pakhuis De Koorndrager op de Oudeschans af. Een brandmeester kwam om het leven, twee brandwachten raakten gewond. Meer pakhuizen gingen dat jaar in vlammen op. De nieuwbouw die kwam, is inmiddels alweer vervangen.

 

Het nieuwe Amsterdamse Bos

Sofia Dupon & Jouke van der Werf

Van 26 januari tot 10 februari 1937 kregen de Amsterdammers het ontwerp te zien van ‘hun’ nieuwe Amsterdamse Bos. Het grootste stadsbos ter wereld: met 895 hectare net iets groter dan het Bois de Boulogne in Parijs en drie keer zo groot als het Central Park in New York. Vrije ontspanning in de natuur voor alle lagen van de bevolking.

 

De Vaste Route van Simone van der Vlugt

Peter de Brock

Geen Amsterdamse familie vergaarde in de 17de eeuw zoveel macht en rijkdom als de Bickers. Simone van der Vlugt schreef een boek over de handel en wandel van het regentengeslacht. Ze nam ons mee door ‘hun’ Amsterdam. ‘Alleen de Bickers konden destijds zeggen dat ze echte Amsterdammers waren.’

 

Amsterdamse Akten: slavernij in Azië

Mark Ponte

Het archief van de Amsterdamse Notarissen bevat duizenden akten over slavernij. Niet alleen over slavernij in de Amerika’s, maar ook over slavernij in de VOC-gebieden in Azië. De slavernij begon daar eerder en was er omvangrijker dan in de westelijke koloniën. De handel strekte zich uit over de gehele Aziatische wereld. Als VOC-beambten hun slaven meenamen naar de Republiek duiken ze op in de archieven – en meestal loopt het slecht met ze af.

 

Hier gebeurde het: J. Leonard Lang showt zijn Décauville

Marius van Melle & Maarten Hell

In een stad vol handkarren, vaartuigen en paard-en-wagens waren de eerste automobielen een bezienswaardigheid. De buurjongetjes van rijwielhandelaar J. Leonard Lang kijken dan ook vol ontzag en verbazing toe als hij een demonstratierit maakt met zijn nieuwe Franse pronkstuk, de Décauville.

 

Delen:

Dossiers:
Architectuur
Jaargang:
2019 71
Editie:
Juni
Rubriek:
Inhoud