Juni 1972 en 1997

Woensdag 14 juni 1972: Jan Mulder naar Ajax

Hoewel Feyenoord lang de beste papieren leek te hebben, maakt Ajax op 14 juni de komst bekend van Anderlecht-aanvaller Jan Mulder. Een dag eerder verkeerde de door beide clubs begeerde voetballer na een bezoek van een Feyenoord-delegatie nog in de veronderstelling dat hij naar Rotterdam ging. ‘Ik had het contract gezien dat Anderlecht met Feyenoord had gesloten. Ik wilde het eerst netjes aan Ajax vertellen,’ aldus Mulder in Het Parool. Maar een uurtje later kreeg hij een telefoontje van Anderlecht dat hij snel een keuze moet maken. Volgens de club had Feyenoord geen doorslag van het contract. ‘Nou, toen heb ik gekozen voor mijn persoonlijke voorkeur.’ De Rotterdammers tekenen bezwaar aan. 

50 jaar geleden: 1972
maandag 5 'Ik ben stomverbaasd,’ aldus DWS-voorzitter Dé Stoop op het nieuws dat twee bestuursleden van de beoogde fusiepartner Blauw Wit opeens dwars liggen.  

woensdag 7 Agenten treffen op de Postzegelmarkt een naakte man aan onder de blauwe plekken en schaafwonden, die zich slechts kan herinneren dat hij op stap was. Hij wordt door zijn vrouw opgehaald, met een stapeltje kleren.  

vrijdag 9 Een postercampagne van Madurodam die suggereert dat de met sloop bedreigde Jordaan straks gelukkig nog te zien in het miniatuurstadje werkt wrevel bij de PvdA-gemeenteraadsleden Wim Sinnige en Pit Treumann: ‘Het herstel is juist begonnen, het wonen wordt weer bevorderd.’ 

dinsdag 13 ‘De Kalverstraat en omgeving zijn op dit ogenblik min of meer het domein van zakkenrollers,’ stelt hoofdinspecteur van politie Adema. ‘En die dieven worden ook steeds brutaler.’ 

zondag 18 Het Revolutionair Volksverzet Nederland claimt de brandstichting afgelopen nacht in de bibliotheek van het Nederland Amerika Instituut aan de het Museumplein, een protest tegen de Vietnamoorlog.  

maandag 19 Bezoekers van de jaarlijkse Heineken-aandeelhoudersvergadering kunnen pas na afloop aan het traditioneel gratis bier. De brouwer heeft genoeg van de breedsprakigheid en onzinnige vragen van aandeelhouders, die het nuttigen van enkele glazen bier placht te veroorzaken. 

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Meld je aan Arrow right Geef cadeau Arrow right

dinsdag 20 Rond middernacht worden twee voetgangers, vermoedelijk Japanse toeristen, op een zebrapad In de Van Baerlestraat dodelijk geschept door twee auto’s.  

donderdag 22 De fusie tussen de betaalde afdelingen van voetbalclubs DWS en Blauw Wit is rond. Dé Stoop, voorzitter van de nieuwe club FC Amsterdam, klopt meteen bij de gemeente aan voor subsidie. Reactie van Ajax-preses Jaap van Praag: ‘Als zij geld krijgen, willen wij dat ook.’ 

zaterdag 24 De politie arresteert vijf jonge buitenlandse toeristen, die liggen te slapen in een trapportaal van de Beurs van Berlage.  

donderdag 29 Amstelveen wil slechts een klein deel meebetalen aan de totale kosten van het doortrekken van de Amsterdamse metrolijn. ‘Die aanleg is voor Amsterdam een hardere noodzaak dan voor ons,’ aldus een gemeentewoordvoerder.  

 

maandag 16 juni 1997:  Eurotop zet stad op stelten 
Als op maandag 16 juni in de Nederlandsche Bank de Eurotop van start gaat, is het al dagen onrustig in de stad. De Amsterdammers mopperen dat ze verplicht moeten omrijden langs het hermetisch afgesloten terrein tussen Frederiksplein en Amstel Hotel, waar de meeste buitenlandse regeringsleiders verblijven. De Amstel en het riool zijn geïnspecteerd op explosieven, waarna putdeksels zijn verzegeld. Tegenstanders gaan in de stad aan de haal met tientallen speciale topvlaggen, of hangen deze halfstok. De top zelfs resulteert in een mager Verdrag van Amsterdam, waarin van de oorspronkelijke Nederlandse voorstellen maar weinig is overgebleven – ondanks de fraaie Gazellefietsen waarop gastheer Wim Kok zijn collega’s trakteerde na een korte gemeenschappelijke fietstocht over de Hogesluis. 

Foto: Ton van Rijn/Stadsarchief Amsterdam

 

25 jaar geleden: 1997 
zondag 1 De bezoekers van het Ajax-supportersgala in de RAI zijn het niet eens met de jurykeuze voor Renate boven publiekslieveling Cindy als de nieuwe Miss Ajax. Supporter Henk Put: ‘Cindy had de combinatie van hoerig en degelijk, precies zoals een Miss Ajax moet zijn.’  

maandag 2 Het aantal geslachtsziekten onder bi- en homoseksuele Amsterdamse mannen is vorig jaar sterk gestegen. Het aantal gevallen van syfilis verdubbelde, dat van anale gonorroe nam zelfs toe met 76 procent.  

dinsdag 3 De politie arresteert twee Russen op de A1 bij Deventer. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van de Letse zakenman Victor Balulis, op 19 mei voor zijn woning in de Van Eeghenstraat. 

zaterdag 7 Een 33-jarige klant van kapsalon Roberty Hair-Do op het Zoutkeetsplein raakt licht gewond als vanuit een auto met een automatisch wapen vijftig schoten worden gelost op de volle zaak. 

dinsdag 10 Bij het blussen van een brandje op de skatebaan onder de Schellingwouderbrug stuit de brandweer op het verkoolde lijk van een zwerver. 

dinsdag 17 Een meerderheid van 302 ondervraagde Amsterdammers ziet niets in de komst van de euro als betaalmiddel.  

woensdag 18 Ajacied Marc Overmars verkast naar het Londense Arsenal: ‘Ik heb vijf jaar voor Ajax gespeeld. Dat is een mooie tijd, toch? Ik was toe aan iets anders.’ 

vrijdag 20 Johan V. alias de Hakkelaar blijft uit ‘protest tegen het gigantische mediacircus’ weg op zijn eerste procesdag in de speciaal voor de hoger beroepszaak gecreëerde extra beveiligde rechtbank in Osdorp. 

maandag 23 Op de Dam wordt een begin gemaakt met de renovatie van het Nationaal Monument. De herstelwerkzaamheden zullen bijna een jaar in beslag nemen. 

dinsdag 24 Beiaardier Todd Fair van de Oudekerkstoren haalt het lied We zullen doorgaan van Ramses Shaffy van het repertoire, na klachten van omwonenden over het platvloerse melodietje.  

Beeld header: Ajax-selectie presenteert zich aan de pers, 1972. Jan Mulder. Fotograaf: Bert Verhoeff, Anefo/Nationaal Archief. 

Delen:

Editie:
Juni
Jaargang:
Rubriek:
50 en 25 jaar geleden
Tijdperk:
1950-2000