Januarinummer 2021

Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 30 januari.

Nog geen abonnee? Neem vóór vrijdag 15 januari 16:00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuis

MELD JE AAN ALS ABONNEE 

GEEF CADEAU

 

AMSTERDAM IN DE 18E EEUW
1759: Een zwarte New Yorker in de Jordaan

Mark Ponte

Sinds de late 16e eeuw hebben er mensen van Afrikaanse afkomst in Amsterdam gewoond. In de omgeving van de Jodenbreestraat vormde zich zelfs een kleine zwarte gemeenschap. In 1759 komen we voor het eerst een zwarte chirurgijnsknecht tegen, in de Jordaan. Zijn naam: Jan Christiaan Prijn. Zijn geboorteplaats: New York. Wat is zijn verhaal?

 

AMSTERDAM IN DE 17E EEUW
De onvergetelijke meesteroplichter Francesco Giuseppe Borri

Maarten Hell

De Italiaanse charlatan Francesco Giuseppe Borri verbleef slechts een paar jaar in Amsterdam. In dat korte tijdsbestek liet hij een verpletterende indruk na. ‘Cavalier’, ridder, noemde de zoon van een Milanese geneesheer zich bij zijn inschrijving als burger op 12 april 1661. Erg ridderlijk was Borri niet, wel ontpopte hij zich tot een meesteroplichter die geld als water verdiende met zijn ‘universele geneesmiddel’ en andere wonderdrankjes die hij vervaardigde uit onorthodoxe ingrediënten als paardenmest.

 

REALENBUURT
De vaste route van de directeur van de Amsterdamse Hortus

Ko van Geemert

Hortus-directeur Carlien Blok wil nooit meer weg van Realeneiland. Ze kwam er te wonen na haar studie in Groningen. Ze neemt ons mee op een wandeling die begint op de Realengracht en eindigt in het Westerpark.

 

VLAAMSE AMSTERDAMMERS
14 januari 1648: Wat gebeurde er met Caspar Barlaeus? 

Esther Boeles

Op 14 januari kwam Casparus Barlaeus niet opdagen bij het Athenaeum Illustre waar hij hoogleraar was en iedere ochtend een college filosofie gaf. De pedel toog naar zijn huis aan de Oudezijds Achterburgwal, maar daar was Barlaeus niet. De meid had zijn sloffen zien staan op de binnenplaats en was ervan uitgegaan dat hij het huis had verlaten. Uiteindelijk werd hij gevonden in een waterbak. Wat was er gebeurd?

 

AMSTERDAMSE TUINDORPEN
Sloten: de woonwijk die er niet kwam 

Theo Durenkamp

Op 17 december 1919 wordt in Sloten een vereniging opgericht die zal zorgen voor de bouw van een nieuwe woonwijk met 135 woningen in de weilanden ten oosten van de dorpskern. De tekeningen zijn veelbelovend: lage huizen met een vriendelijk pannendak in een dorpse setting, met voor- en achtertuintjes. Een echt tuindorp dus, dat ongetwijfeld was uitgegroeid tot een gemeentelijk monument. Waarom is de wijk er dan niet gekomen?

 

AMSTERDAMSE  SMARTLAPPEN
Twee straatzangers uit De Jordaan

Martin Maas

Accordeonist Jopie Schouten en Willem Kila, de ‘koning van de straatzangers’, maakten furore in een tijd dat er nog geen radio en televisie was en de bioscopen alleen ‘stomme’ films vertoonden. In armoedige buurten als de Jordaan kwamen hun smartlappen, hoe sentimenteel ook, hard aan: iedereen kende wel iemand die bijvoorbeeld een kind verloren had – of kon er zelf over meepraten.

 

Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 30 januari.

Nog geen abonnee? Neem vóór donderdag 14 januari 16:00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuis

MELD JE AAN ALS ABONNEE 

GEEF CADEAU

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Meld je aan Arrow right Geef cadeau Arrow right
Delen:

Editie:
Januari
Jaargang:
Rubriek:
Inhoud