Januari/Februarinummer: Teruggevonden beeld herinnert aan Australische Albury reddingsactie van de Uiver in 1934

In augustus 1935 kreeg burgemeester Willem De Vlugt een beeld aangeboden door zijn collega van het Australische Albury. De sculptuur herinnerde aan de Uiver, het vliegtuig dat tijdens de fameuze luchtrace Londen-Melbourne tien maanden eerder in dat stadje een noodlanding maakte. Het beeld van brons en marmer had een ereplaats in het stadhuis, tot het in 1962 was het verplaatst, opgeborgen en verdwenen. Onlangs is het teruggevonden. Een bijzondere overzeese relatie is daarmee hersteld. 

We gaan terug naar 20 oktober 1934, als in Londen twintig vliegtuigen van start gaan voor een luchtrace naar Melbourne. Het spectaculaire evenement is een jaar eerder door een Australisch jubileumcomité bedacht om de viering luister bij te zetten van het honderdjarig bestaan van de stad Melbourne en de deelstaat Victoria. Twaalf vliegtuigen weten de stad te bereiken – het laatste pas op 15 februari 1935. 

Ook een Nederlands toestel doet mee: de KLM Royal Dutch Airlines Douglas DC-2 PH-AJU Uiver, een Amerikaans tweemotorig toestel met vier bemanningsleden. Gezagvoerder is Koene Parmentier, eerste officier Jan Moll, telegrafist Cornelis van Brugge en boordwerktuigkundige Bouwe Prins. Er vliegen drie passagiers mee: Roelof Domenie, Piet Gilissen en de Duitse piloot en journaliste Thea Rasche. De lading bestaat uit 25.906 brieven. 

Op 23 oktober 1934 begint de Uiver’s ochtends om vijf voor acht aan de laatste etappe, van Charleville in het zuiden van Queensland naar de finish in Melbourne. Het toestel ligt op de tweede plaats in zowel de snelheidsrace als de handicaprace achter de speciaal voor de wedstrijd ontworpen Britse De Havilland DH-88 Comet Grosvenor House. Onderweg raakt de Uiverin een elektrische storm. Radiocontact wordt moeilijk; het vliegtuig drijft af naar het oosten, richting bergen. 

Parmentier en Moll keren om in een poging het vliegveld van Cootamundra te bereiken. Door de zware bewolking kunnen ze slechts af en toe de grond zien. Maar boven het stadje Albury zien ze lichtflitsen en een rij auto’s die met hun koplampen een geïmproviseerde landingsbaan markeren. De Uivercirkelt tweemaal rond en landt veilig op de paardenrenbaan. De wielen zakken diep weg in de modder.

 

Verder lezen?

Het hele artikel staat in het januari/februarinummer van Ons Amsterdam

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee van Ons Amsterdam?
Meld je hier aan vóór donderdag 9 januari.

Profiteer van de introductieaanbieding!

Een abonnement op Ons Amsterdam is een geweldig kerstcadeau!

Delen: