Januari/Februarinummer 2020

Het nieuwe jaar begint goed met een nummer vol spannende en romantische verhalen

KNIERTJE STAAKT!

Ongehoord was het! Toneelspelers die staakten voor betere arbeidsvoorwaarden en een pensioen. Het gebeurde in 1920. Vedetten als Theo(dora) Mann-Bouwmeester en Esther de Boer-van Rijk gingen posten voor de Stadsschouwburg. Voorstellingen van stakingsbrekers werden verstoord. Het toneelpubliek wist niet wat het overkwam.

 

DE REDDING VAN DE UIVER

20 oktober 1934, in Londen gaan twintig vliegtuigen van start voor een luchtrace naar Melbourne. Tijdens de laatste etappe komt het KLM-toestel De Uiver in een elektrische storm terecht, door de zware bewolking is het zicht belabberd. Maar boven het stadje Albury ziet de bemanning lichtflitsen en een rij auto’s die met hun koplampen een geïmproviseerde landingsbaan markeren. Op 3 augustus 1935 arriveert de burgemeester van Albury in Amsterdam, waar hem een warm welkom wacht.

 

WERELDWANDELAARS ABRAHAM MOSSEL EN HENDRINA SCHWEIGER

Op 10 augustus 1925 worden Abraham Mossel en zijn verloofde Hendrina Schweiger gefotografeerd op de Dam. Bram ziet eruit als Charlie Chaplin in zijn hoogtijdagen. Een zwarte krullenbol, een borstelsnor en een fiere oogopslag. Hendrina kijkt serieus in de camera, alsof ze wil zeggen: uit de weg mensen, wij gaan ervandoor. En dat deden ze, ze trokken door een wereld van vóór het massatoerisme, die door Abraham ijverig werd vastgelegd in foto’s en tekeningen.

 

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór donderdag 9 januari 16:00 u., dan krijg je dit nummer thuis.

WORD ABONNEE            GEEF ONS AMSTERDAM CADEAU

 

OPKOMST & ONDERGANG VAN PANORAMA PLANTAGE

Het Panoramagebouw in de Plantage was de voorloper van de IMAX-bioscoop: je stapte binnen in een geschilderde illusie die je 360 graden omringde. Geen panorama maakte zoveel indruk als Nova Zembla van Louis Apol.

 

WONINGEN VOOR ‘T VOLK

Tussen 1880 en 1940 werden in Amsterdam zo’n 135.000 volkswoningen gebouwd. Deels door woningbouwverenigingen, maar vooral door particuliere projectontwikkelaars, zoals de geboren Fries Heere van der Schaar, die duizenden huizen bouwde, met name in West.

 

DE VASTE ROUTE VAN… MANON DUINTJER

in de jaren zeventig raakte Amsterdam in de ban van Oosterse spiritualiteit. Manon Duintjer maakte al jong kennis met deze betoverende wereld door haar vader, hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Amsterdam, die er volledig in weg dwaalde. Ze schreef er een roman over.

 

HIER GEBEURDE HET: VASTENAVOND IN 1713

Vastenavond was een van de ‘paepsche stoutigheden’ die de Alteratie van 1578 overleefden, net als Sinterklaas en Sint-Maarten. Carnaval (of carneval) heette dat feest in Zuid-Europa en die benaming zou heel langzaam ingang vinden. Hoe het eraan toe ging op zo’n Vastenavondviering vertelt Jan van Gijsen in zijn op rijm gestelde nieuwsblaadje De Amsterdamsche Merkuur, dat van 1710 tot 1722 verscheen. Hij vierde het bij voorkeur in zijn stamcafé in de Rozenstraat.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór donderdag 9 januari 16:00 u., dan krijg je dit nummer thuis.

WORD ABONNEE                GEEF ONS AMSTERDAM CADEAU

 

Al 70 jaar zijn wij Ons Amsterdam

In januari 1949 schreef burgemeester Arnold d’Ailly het voorwoord bij het allereerste nummer van Ons Amsterdam. De strekking van zijn betoog: hoe meer je weet over (de geschiedenis van) je stad, hoe meer je van haar gaat houden.
 
Zeventig jaar later is Ons Amsterdam uitgegroeid tot hét tijdschrift over Amsterdam en haar fascinerende geschiedenis. Met verrassende verhalen, geschreven door uitstekende journalisten. Wie Ons Amsterdam openslaat, is meteen verslaafd. Dus weet waar je aan begint!

WORD ABONNEE                GEEF ONS AMSTERDAM CADEAU

 

Delen:

Editie:
Januari
Rubriek:
Inhoud
Jaargang:
2020 72