In Memoriam - Herinnering aan een vermoord kind (DVD)

Willy Lindwer maakte een indringende documentaire gebaseerd op het boek en de tentoonstelling In Memoriam van Guus Luijters.

Herinnering aan een vermoord kind is een indringende documentaire gebaseerd op het boek en de tentoonstelling In Memoriam van Guus Luijters waarin vroegere klasgenoten, buurkinderen en vriendjes vertellen over hun vermoorde Joodse vriendje of vriendinnetje. Het zijn kinderherinneringen over een strik in het haar, een kikker in een put of het stelen van een appel. Voormalig minister Frits Korthals Altes vertelt over zijn klasgenootje Riekje Teixeira de Mattos die op 13-jarige leeftijd in Auschwitz werd vermoord. Actrice Nelly Frijda herinnert zich de kleine Edje van Sijes (op 4-jarige leeftijd vermoord in Sobibor) wiens babysit ze was in de beginjaren van de bezetting. Fotograaf Eddy Posthuma de Boer vertelt over de tweeling Harold en Paul Duizend, die hij op het Olympiaplein in Amsterdam stond ‘uit te zwaaien’ toen ze in lijn 24 zaten, op weg naar Westerbork en Auschwitz. Van de elfjarige Sientje Abram uit de Rapenburgerstraat in Amsterdam is alleen bekend dat ze in Auschwitz werd vermoord. Guus Luijters reconstrueert op basis van de summiere gegevens haar korte leven in de oude Joodse buurt van Amsterdam.

Documentairemaker Willy Lindwer ontving een Emmy Award voor De Laatste Zeven Maanden van Anne Frank en een Gouden Kalf voor Kind in twee Werelden, over Joodse oorlogspleegkinderen. In 2010 werd hij, vanwege zijn 40-jarig jubileum als filmmaker, benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

€ 9,00

Bestellen Arrow right
Delen: