Iconische hardloopwedstrijd

Moest hij op de Olympische Spelen van 1924 in Parijs nog genoegen nemen met de zevende plaats, vier jaar later wist Boughéra El Ouafi de Olympische marathon in Amsterdam te winnen. Na twee uur, 32 minuten en 57 seconden kwam de voor Frankrijk uitkomende Algerijnse fabrieksarbeider als eerste over de finish in het Olympisch Stadion.  

Het was die dag druk langs de route, ondanks het slechte weer. De onstuimige wind speelt een belangrijke rol Marathon, het nieuwe stripboek van Nicolas Debon over die iconische hardloopwedstrijd van zondag 5 augustus 1928. Los van de fraaie tekeningen van het Olympisch Stadion en een paar Amsterdamse straatbeelden toont hij in roodbruine en grijstinten vooral het gevecht van de 79 renners tegen de elementen en hun eigen demonen in het lege polderlandschap.  
Met winnaar El Ouafi liep het niet goed af. Hij raakte aan de drank en belandde op straat. De Olympisch kampioen van Amsterdam werd in 1959 op een familiereünie doodgeschoten bij een nooit opgehelderd vuurgevecht.  

Vooralsnog is Marathon alleen in een Franse editie verschenen. Het is nog niet bekend of er een Nederlandse vertaling komt. Maar bij Debon is het beeld gelukkig belangrijker dan de tekst. 

Peter de Brock 

Marathon 
Nicolas Debon 
-Dargaud 
-115 blz. 
-€ 19,99 

Delen:

Buurten:
Zuid
Dossiers:
Sport
Editie:
December
Jaargang:
2021 73
Rubriek:
Recensie
Tijdperk:
1900-1950