2020-10

Oktober 2020

In dit nummer

AMSTERDAM IN DE 17eEEUW

1656: een Amsterdamse kolonie in Amerika

Door Henk Looijesteijn

In 1656 kreeg Amsterdam een Amerikaanse kolonie in de schoot geworpen: Nieuwer-Amstel (tegenwoordig New Castle), in Delaware. Het stadsbestuur, dat veel verwachtte van de graanoogst,  ging heel ver in het aantrekken van kolonisten – tot en met het toestaan van een opmerkelijke utopische gemeenschap.

 

AMSTERDAMSE BROEDPLAATSEN

De mythe van Ruigoord

Door Renée Karsten

In 1973 kraakte een groep kunstenaars, geholpen door meneer pastoor, het dorpje Ruigoord, ooit een eilandje in het IJ, bewoond door boeren uit Zeeland en West-Friesland, die moesten wijken voor een petrochemische haven. Er ontstond een levendige vrijplaats, het ideaal van menig utopist, die wonder boven wonder en met veel kunst- en vliegwerk wist te overleven.

 

AMSTERDAM IN DE 17EEUW

17eeeuwse intellectueel Olfert Dapper deelt klappen uit

Door Mark Ponte

Olfert Dapper, naamgever van de Dappermarkt, was in de 17eeeuw een wereldberoemd arts, taalkundige, vertaler, geograaf, historicus. Niet iemand van wie je verwacht dat hij in een vechtpartij belandt, en toch gebeurde dat in zijn jonge jaren. Samen met zijn broer mishandelde hij een wijnkoopman, zo blijkt uit de Notariële Archieven. Mark Ponte gaat op zoek naar het achterliggende verhaal.

WERELDTENTOONSTELLING 1895

Couveuses op Amsterdamse Wereldtentoonstelling

Door Thijs Gras

In 1895 vindt in Amsterdam een Wereldtentoonstelling plaats. Misschien wel de geruchtmakendste attractie is de couveuse van de Franse arts en uitvinder Alexandre Lion (die naar verluidt de kunst afkeek bij Cornelis Drebbel). Via UvA-hoogleraar obstetrie en gynaecologie Gerrit Hendrik van der Mey worden te vroeg geboren kinderen ‘geregeld’ die de werking van het apparaat mogen bewijzen.

 

KINDERBOEKENWEEK

Amsterdamse kinderboeken

Door Guus Luijters

Zijn er veel mooie kinderboeken die in Amsterdam spelen? En is er een echte klassieker? De meeste mensen die je dit vraagt, antwoorden: ‘Kees de Jongen!’. Maar dat, vindt Guus Luijters, is helemaal geen kinderboek. Want kinderboeken zijn met plaatjes.

 

AMSTERDAM IN DE MIDDELEEUWEN

Hoe Amsterdam Hollands werd

Door Carolus van Doornen

Weinig mensen weten dat ‘Amstelledamme’ in de Middeleeuwen toebehoorde aan het bisdom Utrecht. Het gesteggel rond de landaanwinning in deze streken, leidden tot hoogoplopende conflicten tussen de graaf van Holland, de Utrechtse bisschop en diens leenman de graaf van Amstel.

 

MELD JE AAN ALS ABONNEE 

GEEF CADEAU

 

 


Gerelateerd

Kunstenaarssociƫteit Arti 175 jaar
Kunstenaarssociƫteit Arti 175 jaar
2 december 2014
In oude glorie: Kostbare balusters
10 juni 2011
In oude glorie: Herengracht 516
10 juni 2011