2021 73

Meinummer 2021

In dit nummer

AMSTERDAMSE HERBERGEN
De Oude Stadsherberg in het IJ

Marius van Melle & Maarten Hell

Een stadsherberg op palen in het IJ bood vanaf 1613 onderdak aan bezoekers die na het sluiten van de poorten aankwamen bij de poorten van Amsterdam. Amsterdam liet meerdere logementen inrichten buiten de omwalling, in leegstaande publieke gebouwen, loodsen of in nieuwe verblijven. De stadsbestuurders zagen het als hun plicht om vreemde reizigers logies te bieden, maar het was ook een manier om de stadskas te spekken.

 

Bestel dit nummer of word abonnee

 

MUZIEK IN AMSTERDAM
1970: Songfestival in de RAI

Mark van den Tempel

Het Eurovisie Songfestival van 1969 in Franco’s Spanje was geen gelukkige editie. Er waren maar liefst vier winnaars: Engeland, Frankrijk, Spanje en Nederland – met Lenny Kuhr. Niemand wilde de volgende editie organiseren, dus werd er geloot: het songfestival van 1970 zou plaatsvinden in de RAI in Amsterdam. Tegen alle verwachtingen in werd het een memorabel evenement, met creatieve oplossingen die nog steeds worden gebruikt.

 

BEGIJNHOVEN IN AMSTERDAM
De laatste begijn in Amsterdam

Koen Kleijn

Op 23 mei 1971 ontsliep op het Begijnhof Zuster Antonia. Ze was geboren als Agatha Kaptein en ze was 84 jaar oud. Zuster Antonia was “het laatste begijntje” van Amsterdam, met haar overlijden kwam er een einde aan een religieuze gemeenschap die zes-en-een-kwart eeuw op dezelfde plaats had geleefd.  Wij volgen het spoor terug naar 1346.

 

MAROKKANEN IN 17DE-EEUWS AMSTERDAM

Samuel, Mahamet en Hamet

Mark Ponte

Amsterdam is al van begin af aan een echte migratiestad. Historicus Mark Ponte werkt bij Stadsarchief Amsterdam en ontdekte in de collectie vele sporen van Marokkanen, tot ver in de zeventiende eeuw. Ze hadden toen meestal een Joodse achtergrond. 

 

Bestel dit nummer of word abonnee

 

AMSTERDAM IN DE 17E EEUW
1649: Olifant Hansken voor ’t laatst in Amsterdam

Koen Kleijn

Het Olifantspad, de Olifantsbrugh, herberg de Olyphant: verdwenen namen die herinnerden aan een olifant die Amsterdam bezocht. Hansken deed kunstjes, Rembrandt tekende haar. In 1647 wandelde ze de stad uit. Buiten de Weesperpoort moest Hansken over een houten brug. Dat ging mis.

 

Beeld: Hearts of Soul, een zanggroep van drie zussen uit Harderwijk, kwam uit voor Nederland, collectie Nationaal Archief, Erik Koch, Anefo.


Gerelateerd

In oude glorie: Kostbare balusters
10 juni 2011
In oude glorie: Herengracht 516
10 juni 2011
Nummer 4: April 2002
Nummer 4: April 2002
10 juni 2011