2022 7

Zomernummer 2022

In dit nummer

De komst van het terras

Door Tom van der Meer

Het terras is niet weg te denken uit Amsterdam. Maar tot anderhalve eeuw geleden was een bankje op het stoepje naast de deur meestal het beste dat een café te bieden had. De afwezigheid van terrassen in de openbare ruimte lag niet aan een gebrek aan cafés, die waren er genoeg! Waar kwam het dan wel door? Lees alles over de geschiedenis van de Amsterdamse terrassen in het zomernummer van Ons Amsterdam.

 

Europa Cup finale 1962

Door Guus Mater

Op 2 mei 1962 was het Olympisch Stadion voor het eerst gastheer voor de finale van de Europa Cup. Benfica speelde tegen Real Madrid. Het was een betoverende avond, de 61.257 aanwezigen zouden hem nooit vergeten. De finale bracht alles wat voetbal aantrekkelijk maakt: prachtige doelpunten, briljante individuele acties en een sensationeel scoreverloop. Na afloop van de wedstrijd speelden zich taferelen af die in Nederland ongekend waren…

 

Overspel anno 1719

Door Jessica Voeten

Wat te beginnen als manlief het houdt met een danseres van de schouwburg op de Keizersgracht? Bewijzen verzamelen. Zodoende laat de 29-jarige Catharina Pels, dochter van een Amsterdamse schepen en nicht van een schatrijke bankier, in de herfst van 1719 getuigenverklaringen onder ede opmaken. Het zijn de eerste werkzaamheden van notaris Jan Ardinois, gevestigd in de Runstraat.

 

Brand in pension Johnny

Door Manon Fonteijn

Vrijdagnacht 4 december 1970 brak er brand uit in pension Johnny, op de hoek van de Amstelstraat en de Paardenstraat. Negen mensen kwamen om het leven. De politie was die avond naar de Paardenstraat gegaan omdat er een ruzie zou zijn uitgebroken op de eerste verdieping van het pand, waar zich de bar bevond. Eenmaal ter plaatse bleken de vlammen al uit het pension te slaan. Volgens de eigenaresse werd er eerder die avond gedreigd met brandstichting. En net twee weken vóór de brand was het pand verzekerd voor 100.000 gulden. Hoe zat dit?

De ongewone kroegentocht van Roode Karel

Door Jaco Berveling

In de jaren voor de Eerste Wereldoorlog gingen er heel wat ‘wereldwandelaars’ op pad – voor het avontuur, of uit idealisme. Daaronder waren opvallend veel Amsterdammers. De meest kleurrijke was de Jordanees, ‘Roode Karel’ Pieters. Hij wandelde in 1910 van Amsterdam naar Parijs – met een blok aan zijn been.

 

Woonboten in Amsterdam

Door Pim van Rooijen

Een Amsterdam zonder woonboten is nauwelijks voor te stellen. Al in de 17de eeuw lagen er (semi-)permanente woonschepen in de Amsterdamse wateren. Maar tussen woonbootbewoners en de gemeente heeft het nooit geboterd. In 1922 kwam in de gemeenteraad de vraag op of het geen tijd werd het wonen in woonschepen onmogelijk te maken en de bewoners een gewoon huis aan te bieden…

 

Frank Scholten: de rusteloze fotograaf

Door Willemijn Waal en Sary Zananiri

Als amateurfotograaf legde Frank Scholten het Amsterdamse straatleven vast. Zo liet hij ook iets zien van de homogemeenschap in de vroege jaren twintig, waartoe hij zelf behoorde. In 1921 reisde de fotograaf af naar Palestina, waar homoseksualiteit destijds niet verboden was. Als overtuigd katholiek was Scholten zeer geïnteresseerd in het Heilige Land en nam meer dan tienduizend foto’s om de wereld van de Bijbel (en de Koran en Talmud) vast te leggen.

 

Een ‘bouwdoossie’ op de Nieuwmarkt

Door Simon van Blokland en Frans Duivis

Van 1897 tot 1933 stond aan de oostkant van de Nieuwmarkt, tegenover het huidige gebouw De Flesseman, een eenvoudig houten politieposthuis. Er waren acht agenten in ondergebracht. Ze waren niet erg populair. Volgens Amsterdammers hoefde je na ‘twaalf ambachten en dertien ongelukken’ nog niet te wanhopen: je kon altijd nog bij de politie, waar de wapenstok of blanke sabel een beter alternatief was dan praten met de burger. Een overtuiging die meerdere malen werd versterkt.

 

De Sloterplas: het Schip van Slebos

Door David Geneste

In het noordoosten ligt sinds de jaren 1960 het Schip van Slebos: een opvallend strak paviljoen in de nieuwe wijk, dat was bedoeld als recreatieplek voor Amsterdammers. Vanaf de plas lijkt het paviljoen op een aangemeerd binnenvaartschip. Verder ontwierp architect Dirk Slebos 68 bruggen, brugwachtershuisjes, viaducten en sluiscomplexen.

 

En verder:

  • Fin de siècle terrassentest
  • Sleepdienst De Zwart
  • Column Felix Rottenberg
  • Column Guus Luijters
  • 50 & 25 jaar geleden
  • De Vaste Route van orgelman 'Ruud Bandiet'
  • Verschenen
  • Komt dat zien
  • Fijn dat u meeleest

Gerelateerd

Wij roepen het van de daken...
Wij roepen het van de daken...
1 maart 2000
De vaste route van Rinus Michels
De vaste route van Rinus Michels
Vaste route 10 februari 2002
In oude glorie: Kostbare balusters
In oude glorie: Kostbare balusters
In oude glorie 1 februari 2002