Hoop in bange dagen

De bijbehorende tentoonstelling in het Stadsarchief liet vanwege de coronacrisis even op zich wachten, maar het boek Vondelingen kan uitstekend op zichzelf staan. Beeldend vertelt Geuzebroek over de verbijsterende hoeveelheid kinderen die rond 1800 te vondeling werden gelegd. Hun wanhopige ouders zagen geen andere uitweg in de bittere crisistijden waarin de stad verkeerde.

De vondelingen werden aangemeld bij het Aalmoezeniersweeshuis. De allerkleinsten kwamen de eerste jaren onder de hoede van minnen thuis. Wie de kleutertijd bereikte, verhuisde naar de enorme, overvolle instelling aan de Prinsengracht. Daar kregen de kinderen een eenvoudige opleiding, zodat ze uiteindelijk op eigen benen konden staan. De resultaten vielen zwaar tegen.

Je kunt niet anders dan bewondering hebben. Voor de ouders die zo’n hartverscheurende beslissing namen in de hoop op een beter leven voor hun kind. Voor de minnen en de andere medewerkers die de zorg voor de schier eindeloze stroom aan hulpeloze wezentjes op zich namen. Voor de in zwaar weer verkerende stad, die haar verantwoordelijkheid nam. En bovenal voor de veerkracht van de kinderen zelf, van wie sommigen het ondanks alles wél wisten te redden.

EMMA LOS

VONDELINGEN

Het Aalmoezeniersweeshuis van Amsterdam 1780-1830

- Nanda Geuzebroek

- Uitgeverij Verloren

- ISBN 9789087048433

- 199 blz.

- € 25,-

Delen:

Editie:
Juni
Jaargang:
2020 72
Rubriek:
Recensie Verschenen

Gerelateerd

Geboren in een rood nest
Geboren in een rood nest
Recensie 1 juni 2020
Veertig kinderen onbeschermd
Veertig kinderen onbeschermd
Recensie 1 juni 2020
Wind mee in de Stormsteeg
Wind mee in de Stormsteeg
Recensie 1 juni 2020