Hier gebeurde het. Muntplein 17 oktober 1877

De ‘muur van Oostmeijer’ op het Sophiaplein – het huidige Muntplein – stond de nieuwe paardentramlijn in de weg. Op de muur prijkte een reuzenadvertentie voor een kledingwinkel en de eigenaar weigerde het huurcontract op te zeggen. Studenten boden een oplossing en stootten de muur op een nacht omver. 

 

 

 

In mei 1877 werd een rijtje huizen tussen Munttoren en Doelenbrug gesloopt dat in de weg stond voor de aanleg van de paardentrambaan. De panden stonden bekend als de Engelse huizen, naar de Britse projectontwikkelaar John Jorden, die in 1624 toestemming had gekregen om vijf huizen te bouwen op de plek waar zes jaar eerder een glasblazerij was ontploft.  

De brand die volgde had ook het grootste deel van de Regulierspoort verwoest, op de westelijke toren na. Naar ontwerp van Hendrik de Keijser was daar vervolgens een sierlijke spits op gezet. Die kennen we nu als Munttoren. Hier werden tussen 1672 en 1674 in het bijgebouw aan de Singelkant munten geslagen, nadat de Franse inval de Utrechtse Munt onbereikbaar had gemaakt. 

Jorden liet de huizen na aan de Presbyteriaanse Diaconie, die ze in 1763 van de hand deed. De eenheid van vijf identieke trapgevels ging daarna al snel door verbouwingen verloren. Een eeuw later liet het stadsbestuur met het oog op de veiligheid het huis naast de toren slopen. De passage tussen de toren en het huizenrijtje was smal en dat leidde tot ongelukken. Veel indruk maakte het dodelijke ongeval van dienstbode Cornelia Sloos in 1860; ze had met haar lichaam de twee kinderen met wie ze wandelde het leven gered toen ze door een koets werden overreden.  

Verder Lezen? U vindt het hele artikel in ons komende Oktobernummer. Mis het niet en word ook abonnee!

Beeld: Restant van de kapotgeslagen ‘muur van Oostmeijer; in de verte Hotel Rondeel. Collectie Stadsarchief Amsterdam.

Delen:

Buurten:
Centrum
Dossiers:
Architectuur
Editie:
Oktober
Jaargang:
Rubriek:
Hier gebeurde het
Tijdperk:
1800-1900