Het Witte Pietenplan uit 1968

In diverse kranten werd onlangs beweerd dat de discussie over Zwarte Piet pas in 2011 losbarstte. Maar al 2009 wijdde Ons Amsterdam een uitvoerig artikel aan 'De zaak Zwarte Piet'. Klik hier voor het artikel.


 

Daarin memoreerde Marianne Lamers dat reeds in 1968 mevrouw M.C. Grunbauer haar Witte Pietenplan presenteerde, duidelijk geïnspireerd door Provo's Witte Fietsenplan. "Moeten wij maar doorsukkelen met de oude traditie de neger als slaaf voor te stellen?" zei ze in een Panorama-interview."De machtige Blanke Meester zit op zijn schimmel of op zijn troon, Piet moet lopen of zware zakken sjouwen en hij mag op een krukje zitten aan de voeten van zijn baas." Maar toen was zij nog een roepende in de woestijn. Het werd pas serieus toen de groeiende schare donkergekleurde mensen in Nederland er genoeg van kreeg ieder jaar 'Hee, Zwarte Piet!' toegeroepen te krijgen. In 1994 werd in Amsterdam het actiecomitee 'Zwarte Piet = Zwart Verdriet' opgericht. Ook toen nog met weinig succes, erkende activiste Barryl Bieckman van het Landelijk Platform Slavernijverleden in 2009 tegenover onze Marianne Lamers.  
Intussen bleek de 'roetveegpiet', met steun van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan, een creatief compromis - althans in Amsterdam. Maar nu ook bij de NPO. 
Opnieuw waren Amsterdammers (tja, 't is zoals 't is...) leidend in de vormgeving van het Sinterklaasfeest. Daarover hier meer.

Delen:

Dossiers:
Kunst en Cultuur
Editie:
December
Jaargang:
2019 71
Rubriek:
Actueel
Tijdperk:
1950-2000 Vanaf 2000