Het witte-fietsenplan

OPSTAP NAAR EEN BETERE TOEKOMST OF LUCHTFIETSERIJ?

Deze herfst is het Amsterdamse straatbeeld een opvallende verschijning rijker geworden. De eerste van 750 witfietsen zijn in gebruik genomen. Op vijf plekken in het centrum verschenen zogeheten depo's. Deze fietsenrekken - het moeten er 45 worden - vol technische snufjes dienen als stalling voor de schier onverwoestbare, witte fietsen.

Voor de meeste Amsterdammers klinkt de naam witfiets vertrouwd, al hebben slechts enkelen zelf hun fiets in deze kleur geschilderd. De geestelijke vader van het plan, Luud Schimmelpennink, is evenmin een onbekende. De ingenieur uitvinder vestigde zijn naam met Provo's witte-fietsenplan, waarvoor hij meer dan 30 jaarheeft geijverd. Dat maakt nieuwsgierig naar de wijze waarop dit plan ontstond en de  vele stuipen waarmee het groeide.

Hun opstandigheid maakte het ingeslapen Nederland - het klootjesvolk - eindelijk wakker!

De provocaties waarmee de provo's hun onlustgevoelens uitten, leken vooral bedoeld om veel mensen  op de been te krijgen. Provo's beleden een vrolijk populisme, maar geen communistisch ideaal: dogma's hadden afgedaan. Omdat Provo geen beginselprogramma had, kregen tijdgenoten kregen nauwelijks  greep op de beweging. Desondanks konden de provo's op veel sympathie rekenen.
 

Vanaf mei 1965 kregen de provo's tot over de landsgrenzen bekendheid met hun happenings, die zich  rond het Lieverdje afspeelden. Ze probeerden van Amsterdam een 'magisch centrum' te maken. Dat bracht de toenmalige burgemeester Gijs van Hall in het geweer. De gezagsdrager verklaarde de volksoplopen illegaal en liet ze hardhandig uit elkaar slaan.

Lees hier het complete artikel als PDF

Het witte-fietsenplan

Het witte-fietsenplan

Het witte-fietsenplan

Het witte-fietsenplan

Het witte-fietsenplan

Lees hier het complete artikel als PDF

Banner foto: Stadsarchief Amsterdam

Delen:

Buurten:
Centrum Jordaan Nieuw-West Noord Oost West Zuid Zuid-Oost
Dossiers:
Vervoer
Editie:
November
Jaargang:
1999 51
Tijdperk:
1950-2000
Rubriek:
In beeld Verhaal