Het raadsel Stanley Hillis

Stanley Hillis was veertien toen hij voor het eerst werd veroordeeld, zat straffen voor bankovervallen uit, maar wist als drugshandelaar uit handen van de politie te blijven. In 2011 werd hij geliquideerd in Amsterdam-Oost, 64 jaar oud. De moord werd niet opgelost.

En de vraag is dus: waarom moest hij dood?

Weinigen die het weten, in ieder geval niet de auteurs van twee boeken die over Hillis zijn verschenen, Stanley Hillis (Denise Mosbach) en De kouwe Ouwe (Vico Olling en Martijn Haas). Namen van de mogelijke opdrachtgever passeren de revue, zelfs die van een schutter, maar ze twijfelen. Interessanter ook is de vraag waarom Hillis zolang in leven bleef. Terwijl hijzelf moorden pleegde of liet plegen.

Stanley Hillis werd in 1946 geboren uit een Haagse huisvrouw en een Canadese militair, die vrouw en kind in Nederland achterliet. Hij woonde overal en nergens in Nederland – en daar pleegde hij ook die overvallen. In 1990 kwam hij officieel naar Amsterdam. Op de Haarlemmerdijk had hij een antiekzaak. Later nam hij enkele coffeeshops over van wijlen Klaas Bruinsma, waaronder Betty Boop aan de Nieuwezijds Kolk.

Eind jaren negentig vormde Hillis een driemanschap met Willem Holleeder en Dino Soerel. Hij deed niet meer in drugs, maar perste af: collega-criminelen als Sam Klepper en John Mieremet, en lieden als Willem Endstra.

Olling en Haas komen verder dan Mosbach. Ze spraken met velen, onder wie Mink Kok, partner-in-crime van Hillis. Het knappe van hun boek is: hoe meer je van Stanley Hillis weet, des te minder je van hem begrijpt. Een man zonder geweten, die veel van zijn kinderen hield, niets om geld gaf maar miljoenen afperste, uren stak in het opknappen van een antiek kastje en tussendoor opdracht gaf iemand af te knallen. Iemand die eerst nadacht en pas dan een beslissing nam – ongewoon in de onderwereld. Die de confrontatie met zijn tegenstanders als een spel zag. En op zijn 64ste ondervond dat je spelletjes kunt verliezen…

Want dat is de vraag die blijft hangen: was Hillis op zijn ouwe dag informant van de politie geworden? Het raadsel Hillis is alleen maar gegroeid – en zo hoort dat.

ERIC SLOT

 

STANLEY HILLIS

Het boek bij de tv-serie

* Denise Mosbach

* Uitgeverij Nieuw Amsterdam

* ISBN 9789046825877

* 192 blz.

* € 20,-

 

DE KOUWE OUWE  

* Vico Olling en Martijn Haas

* Overamstel uitgevers

* ISBN 9789048828807

* 432 blz.

* € 22,50

 

Maartnummer 2020

 

 

Delen:

Editie:
Maart
Jaargang:
2020 72
Rubriek:
Recensie
Tijdperk:
1950-2000 Vanaf 2000