Het plein waar Anne Frank opgroeide

Zal het Merwedeplein in de toekomst geassocieerd blijven met de ‘Wolkenkrabber’ of met Anne Frank? Gezien het hoogbouwvirus in Amsterdam denk ik dat Anne uiteindelijk wint – en met haar alle anderen die er woonden. Wat een normaal plein in een normale nieuwbouwwijk was, werd door Hitler een doorgangshuis voor Joodse vluchtelingen. Sommigen dachten er tijdelijk te blijven, op doortocht naar elders. Anderen geloofden in de neutraliteit van Nederland en hoopten ooit terug te keren naar hun geboorteland.

Aan de hand van politierapporten en andere archiefstukken, dagboeken, interviews en krantenartikelen loopt Rian Verhoeven chronologisch door het leven aan het plein, dat halverwege de jaren dertig een oase van rust was. Zo op het oog een doorsnee van de middenklasse, waar katholiek, protestant, Joods en ongelovig door elkaar woonden. Maar ook NSB’ers, de een wat fanatieker, en dus gevaarlijker, dan de ander. Evenals de consul van Ecuador, die weinig scheutig was met het verstrekken van visa.

Er wisten Joden te ontkomen en er doken Joden onder, maar bijna 200 Joodse Merwedepleiners zouden de oorlog niet overleven.

DAVID BARNOUW

 

ANNE FRANK WAS NIET ALLEEN

Het Merwedeplein 1933-1945

- Rian Verhoeven

- Uitgeverij Prometheus

- ISBN 978904463041

- 357 blz.

- € 24,99

 

Januari/Februarinummer 2020

Delen:

Editie:
Januari Februari
Jaargang:
2020 72
Rubriek:
Recensie

Gerelateerd

Medische stadsgids
Medische stadsgids
Recensie 1 januari 2020
Voor altijd dorpsjongens
Voor altijd dorpsjongens
Recensie 1 januari 2020
Typisch Piet Keizer
Typisch Piet Keizer
Recensie 1 januari 2020