Het Landje: Een Land van Avontuur
Bouwspeelplaats ’t Landje in het Rembrandtpark houdt al een halve eeuw de jeugd van de straat, met hutten bouwen, vlotje varen en fikkie stoken.
De eerste ideeën voor het Rembrandtpark stonden al in het Algemeen Uitbreidingsplan van 1934, maar pas rond 1970 wordt de uitvoering ter hand genomen. Bij het ontwerp door Janneke Willemsen heeft de buurt een grote mate van inspraak. Het Wijkorgaan Slotervaart-Overtoomse Veld richt een aantal werkgroepen op en een daarvan stelt een bouwspeelplaats voor kinderen voor.
De samenwerkingspartners – het Wijkorgaan, de Gemeente en Stichting het Anker, een organisatie voor club- en buurthuiswerk – zijn het daar snel over eens, maar over de invulling verschillen de meningen. Het Wijkorgaan vindt dat opzichters de bouwspeelplaats moeten beheren, terwijl het Anker cultureel werkers wil. In een merkwaardige groepssollicitatie benoemt het Anker twee mannen, Theo van den Hove en Rob Aling, en stelt iedereen voor een voldongen feit – kennelijk met rugdekking door de Gemeente.
Hout, hamers en spijkers
Zo kan het gebeuren dat Van den Hove en Aling op 10 juli 1972 starten met het huttenbouwproject. Ze beschikken over twee kleine bouwketen die door Publieke Werken gebruikt zijn bij grondwerk in het park. De bomen op het terrein zijn pas goed een jaar daarvoor op Boomplantdag door zeshonderd kinderen van scholen in de buurt geplant. Terreinafscheiding ontbreekt en er is geen elektra, water, gas of telefoon. Toch komen er op die eerste dag al veertig kinderen, een aantal dat binnen twee dagen verdubbelt. Op koele, droge dagen in die zomer loopt het aantal bezoekertjes op tot honderdvijfentwintig.
Hutten bouwen is de spannendste activiteit. Hout, hamers en spijkers verstrekken Theo en Rob. Op het onafgescheiden terrein worden de hutten vaak 's nachts vernield. Niet zoals men verwacht door groepen oudere jongens uit de buurt, maar door eenlingen als ‘een doldrieste Maastrichtenaar’ die regelmatig ’s ochtends om een uur of zeven een aantal hutten komt slopen.
Vlotje varen, fikkies stoken en crossen op bromfietsen trekken ook de wat oudere jeugd. Na vijf weken is het voorgeschoten budget op, en stopt het werk noodgedwongen. De subsidiebeschikking komt pas een maand later en op 7 oktober is er een heropening. Hoewel gas, water en licht ook dan nog niet zijn aangesloten, zijn er die dag maar liefst 350 kinderen. In de maanden die volgen wordt er een sociëteitsruimte met bar en discohoek geknutseld, en een plek om aan brommers te sleutelen. Voor de kleintjes komt er een creativiteitsclub met vrijwilligster Loes Post.
Verder lezen? Dit artikel verscheen in ons novembernummer van 2022, dat is hier te bestellen.

Ontdek Ons Amsterdam
Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?
Abonneer je
Delen: