Het geheim van de Leeuwen-campagne eindelijk opgelost

LINKS B&W-COLLEGE KWAM ER TÓCH IN 1974

Vlak voor de raadsverkiezingen van 1974 verschenen opvallende anonieme advertenties in de kranten, verlucht met de twee leeuwen die al eeuwenlang het stadswapen steunen. De moraal: links en rechts in Amsterdam hebben elkaar nodig, dus een puur links college van B&W is ongewenst - ook al wint links de verkiezingen. Alom werd gegist naar de afzenders. Dat raadsel is nu eindelijk opgelost.

De laatste paginagrote advertentie stond woensdagmorgen 29 mei (verkiezingsdag) in de Volkskrant: de eerste vrijdagmiddag 24 mei in het Parool. Die droeg de kop "Over de Amsterdamse leeuwen": men zag ze samen het Amsterdamse stadswapen overeind houden.
 

Als Mokum morgen rooie oortjes krijgt

De linkse leeuw hier is rood want da's nou eenmaal de kleur van links. De leeuw rechts heeft een ander kleurtje - dal zijn dus de andere Amsterdammers. In Amsterdam houden progressief en conservatief elkaar van oudsher aardig in evenwicht. werd vervolgens uitgelegd.

Dat was natuurlijk wat demagogisch: niet het college, maar de raad is immers het "hoofd van de gemeente". Maar de bezorgdheid was begrijpelijk. Een paar maanden eerder hadden de progressieve partijen een 'programakkoord' gesloten het PAK.

Lees hier het artikel als PDF

Het geheim van de Leeuwen-campagne

Het geheim van de Leeuwen-campagne

Het geheim van de Leeuwen-campagne

Lees hier het artikel als PDF

Banner foto: Stadsarchief Amsterdam

Delen:

Buurten:
Centrum Jordaan Nieuw-West Noord Oost West Zuid Zuid-Oost
Dossiers:
Politiek
Editie:
September
Jaargang:
1999 51
Rubriek:
Archief
Tijdperk:
1950-2000