Het fotopersbureau van Louise Huhne

Louise Huhne was de allereerste vrouw in Nederland die haar eigen fotopersbureau opzette. UNO Press vertegenwoordigde Nederlandse fotografen en buitenlandse bladen als Paris Match en Marie Claire.

Louise ‘Loes’ Huhne heeft bedroevend weinig sporen achter gelaten. Van de dagelijkse gang van zaken van haar fotopersbureau U.N.O. Press zijn nauwelijks schriftelijke bronnen voorhanden. In het foto-journalistieke werkproces hebben deadlines immers altijd prioriteit boven het archiveren van het materiaal van ‘gisteren’. Maar in het Nationaal Archief in Den Haag bevinden zich tienduizenden door Huhne’s persbureau verhandelde fotoafdrukken, met het kenmerkende felrode U.N.O. Press-stempel op de achterzijde. Het belangrijkste werkkapitaal van ieder fotopersbureau – het beeldarchief – is bewaard gebleven.  

Deens avontuur 

Loes Huhne werd op 22 september 1913 in Amsterdam geboren als Louise Catharine Jacoba Hühne, dochter van een Duitse vader en een Amsterdamse moeder. In 1929 nam haar leven een onverwachte wending toen haar vader omkwam bij een liftongeluk in de Warmoesstraat. Hoewel ze de middelbare school nog kon afmaken moest ze meteen daarna aan de slag om in het levensonderhoud van de familie te voorzien.  

Opmerkelijk genoeg vertrok Hühne op negentienjarige leeftijd naar Helsinki, om daar te gaan werken. Waarom dat was, is niet meer te achterhalen. Na enkele jaren verhuisde ze naar Kopenhagen, waar ze manager werd voor een Amerikaans bouwmaterialenbedrijf.  

In 1935 vroeg ze haar moeder om ook naar Denemarken te verhuizen. Het herenigde gezin vestigde zich in het welvarende havengebied Aarhusgade; Hühne’s toen dertienjarige broer Paul ging naar de middelbare school in Kopenhagen en sprak op latere leeftijd nog altijd vloeiend Deens. Getuige de uitnodiging van de Nederlandse ambassadeur in Denemarken om op 7 januari 1937 de receptie ter ere van het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard bij te wonen, maakte Loes deel uit van een select gezelschap van in Denemarken woonachtige Nederlanders. 

In Kopenhagen verloofde Hühne zich met ‘een rijke heer afkomstig uit een adellijke familie’. Slechts een paar dagen voor de bruiloft zou plaatsvinden, bedacht ze zich en zag af van het huwelijk. De uitnodigingen werden ingetrokken, de cadeaus werden teruggestuurd. Niet veel later kwam er ook een einde aan het Deense avontuur. Moeder en broer keerden in oktober 1937 terug naar Amsterdam en in augustus 1939 voegde Loes zich bij hun, op de Van Eeghenlaan 33 in Amsterdam.  

 

Dit artikel verscheen in ons maartnummer van 2023, dat is hier te bestellen.

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Abonneer je Arrow right Geef cadeau Arrow right

Header: Bij Louise Huhne thuis rond 1956. Van links naar rechts: Loes Huhne, haar broer Paul Hühne, Frits Gerritsen, Lenie Gerritsen en Ina Ruijgrok. Archief fritsgerritsen.com

Delen:

Dossiers:
Amsterdammers
Editie:
Maart
Jaargang:
2023 75
Rubriek:
Voorproefje
Tijdperk:
1950-2000