Herman Brood in badjas

Veel platenzaken zijn in de afgelopen jaren uit het straatbeeld verdwenen maar Concerto in de Utrechtsestraat houdt moedig stand. De geschiedenis van dit walhalla voor liefhebbers van grammofoonplaten, cd’s en dvd’s is met veel schwung opgetekend door schrijver-muzikant Ewoud Kieft, die zelf ook jarenlang in Concerto gewerkt heeft en zijn boek met tal van persoonlijke herinneringen op smaak brengt. 

Er trekt een bonte stoet aan koopjesjagers, malloten, betweters, maniakale verzamelaars en kruimeldieven langs, inclusief Herman Brood die om de hoek woonde en nogal eens in badjas en cowboylaarzen langs kwam. Dat Concerto tweedehands waar verkocht was eigenlijk een noodsprong: oprichter Gijs Molenaar had simpelweg geen toestemming van de branchevereniging gekregen om nieuwe platen te verkopen. 

In de vroege jaren werden overigens ook muziekinstrumenten verkocht en stond in de hoek van de zaak een papegaai in een kooi ‘die begon te schreeuwen als je een plaat opzette’. De populariteit van Concerto kwam voort uit het soepele beleid. Klanten mochten er veel meer dan bij andere platenzaken. Je kon eindeloos blijven luisteren en over het ruilen van platen werd evenmin moeilijk gedaan.  

Kieft haalt veel overhoop. Zijn boek is een relaas van Amsterdamse middenstanders maar ook een schets van veranderingen in de tijdgeest en de popmuziek. Dat hij wel eens een zijpad te veel inslaat, wordt ruimschoots gecompenseerd door zijn enthousiaste en trefzekere manier van schrijven. 

CONCERTO 
Ewout Kieft

-De Bezige Bij 

- 352 blz. 

-€ 23,99 

 

Delen:

Dossiers:
Kunst en Cultuur
Editie:
April
Jaargang:
2022 74
Tijdperk:
1950-2000 Vanaf 2000