Herinneringen aan Oud-Osdorp en Sloten

JE ZIET GEEN VIS

Eind 1997 verscheen 'Het lof van Amsterdam' waarin Harry Stork oude Osdorpers en Slotenaren herinneringen laat ophalen aan de periode 1900-1940. Hierbij aangepaste fragmenten uit het interview met Han Punt 'je ziet geen vis', één van de zeventien ongemeen boeiende en verbazingwekkende verhalen - over turfbaggeren, sperziebonen, lofpennen of de eerste stofzuigers.
 

Ik ben net na de Eerste Wereldoorlog geboren, in 1919 een hele beroerde tijd. D'r was geen eten. Dat heb ik m'n moeder nog wel eens horen vertellen. En in een tijd van schaarste worden vreters geboren. Dat was ik ook. M'n moeder heb ontzettend moeten knokken om voor de kinderen wat re eren te krijgen.
 

Vroeger hadden alle tuinders hier in de omgeving veel kinderen. Ze moesten knechten hebben.

En trouwens. ze waren ook vaak katholiek. Ik ben van huis uit hervormd en zo waren d'r misschien hier in de polder 'n stuk of zes. De Van Ginkels. de Van de Brinken, wij en nog een paar. Niet zo veel. want in hoofdzaak was hier de hele Zuiderakerweg katholiek.

Toen ik zes jaar was. moest ik naar de christelijke school op de Sloterweg in Badhoevedorp. Daarna ben ik naar de Meester J. Terpstra-school gegaan. ook een christelijke school waar later die moslimkerk kwam.

Lees hier het complete artikel als PDF

Herinneringen aan Oud-Osdorp en Sloten

Herinneringen aan Oud-Osdorp en Sloten

Herinneringen aan Oud-Osdorp en Sloten

Lees hier het complete artikel als PDF

Banner foto: Stadsarchief Amsterdam

Delen:

Buurten:
West
Dossiers:
Architectuur
Editie:
Februari
Jaargang:
1998 50
Rubriek:
Archief
Tijdperk:
1800-1900 1900-1950 1950-2000