Herinneringen aan de Montessorischool op het Hygiëaplein

Dankzij het lezen van de column van Guus Luijters in ons decembernummer, kwamen er bij lezeres Rini Meinders herinneringen naar boven over haar schooltijd rond het Hygiëaplein.

 “Het gebouw waar nu een kinderopvang zit, was mijn Montessori kleuterschool. Deze was als een echte Montessorischool gebouwd. De klaslokalen waren niet vierkant maar 6-hoekig, en elk lokaal had een aangebouwde rustkamer en een keukentje op kleuterformaat. In de keukenkastjes was onder andere de schoenpoets en de koperpoets te vinden. In de rustkamer stond een bankje waar een kind zich zo nodig even kon terugtrekken. Er was ook een gymnastieklokaal, met een streep op de ovalen vloer (ovaal) waarop we recht leerden lopen. 20 jaar later had ik er zwangerschapsgymnastiek. Het in mijn herinneringen riante gymlokaal was gekrompen tot het formaat van een flinke huiskamer.”

“In mei 1945 werd ik door mijn oudere zus voor het eerst naar school gebracht. Aanvankelijk in een lokaal van de lagere school, omdat in de oorlog de kleuterschool was gevorderd door de Duitsers. Ik weet nog mijn verontwaardiging dat toen we terug konden naar de kleuterschool de tegeltjes van de keukenvloer helemaal kapot waren gestampt.”

“Ik herinner me ook dat er eten op school kwam. In grote nieuwe vuilnisbakken. Ik weigerde te eten en kon niet zeggen waarom. Nu kan ik het gevoel onder woorden brengen: je eet toch niet uit een vuilnisbak! Het hoofd van de school, mej. v.d. Kamp, werd ingeschakeld om me te voeren. Als er een kind ziek was kwam de moeder op school met een pannetje. Daar kon het portie van het kind in mee naar huis genomen worden.”

“Na de kleuterschool ging ik naar de Montessori-lagere school. Diagonaal aan de kleuterschool, aan de overkant van de Marathonweg. Een fijne school. Ik voelde me toen al bevoorrecht daarop te zitten. Wij zaten al aan tafeltjes, in groepjes, terwijl kinderen op andere lagere scholen nog in rijtjes van twee zaten.” Rini weet nog hoe leuk ze het als kind vond om met de deelbakken te spelen. De deelbak is een Montessori-methode om delingen te leren en bevat onder andere kralen, pionnen en houten deelbordjes om te categoriseren en te oefenen. “Ik herinner me ook de aardrijkskundekaarten met de vlaggetjes met namen die je op de juiste plaats in het gaatje moest prikken. Blauw voor het water, rood voor de steden, enz.”

De buurt

Ook aan het spelen met de buurtkinderen op de Marathonweg heeft Meinders levendige herinneringen. De winkels daar hadden onder de etalageramen brede, schuin aflopende raamdorpels. “Wat was het spannend om met een aanloopje over de schuin aflopende brede drempel voor de etalageramen te rennen. De winkeleigenaar was er niet blij mee...”

Beeldbron: Stadsarchief Amsterdam/Jan Gratama. Marathonweg, zie raamdorpels. 

“Er was toen ook nog geen hek naar het stukje Hygiëastraat tussen het plein en het Olympiaplein. Wel was in het straatje een jeugdbibliotheekje van de Algemene Woningbouw Vereniging. Wij woonden in de Willaertstraat, in een huis van de vereniging en mochten daar dus boeken lenen. Elke vrijdagavond ging ik daarheen. Heerlijk, ik hield van lezen. Als meisje vooral van spannende boeken, zoals de boeken van Karl May met Winnetou en Old Shatterhand staan me bij. Later vond ik ze schrikbarend discriminerend.”

Ook op het Olympiaplein was ik veel te vinden. Ik was lid van de korfbalvereniging L.U.T.O. (Leert Uw Tegenstander Overwinnen) Voor mij een soort tweede huis. De volwassenen die daar de jeugd hebben begeleid deden het geweldig. Met de auto naar andere clubs zijn we nooit gegaan. We deden alles op de fiets. Zo leerde ik Amsterdam kennen. L.U.T.O. had velden in het midden van het plein, samen met de kleedkamers voor de sporters. Richting Stadionweg lag de atletiekbaan van Sagitta waar mijn zus lid van was. Richting van Heutszmonument, nu monument Indië-Nederland, lagen de voetbalvelden van Swift, waar ik mijn oom wel eens tegenkwam.

 

Beeldbron: Stadsarchief Amsterdam/J. van Eck. 3e Openbare Montessorischool 1937. 

Delen:

Buurten:
Zuid
Dossiers:
Amsterdammers
Rubriek:
Herinneringen
Tijdperk:
1900-1950 1950-2000

Gerelateerd

'Schweinhund!' roepen en snel wegrennen
'Schweinhund!' roepen en snel wegrennen
Herinneringen 1 oktober 2003
Joeoeoepieie! Dappere hond in bezet Zuid
Joeoeoepieie! Dappere hond in bezet Zuid
Herinneringen 1 april 2003