Herinneringen aan de Chinese Tempel

In het decembernummer verscheen een artikel over de Chinese Tempel: een exotisch paviljoen in de Watergraafsmeer. De tempel stond aan het eind van de Middenweg bij de Hartsvelderbrug. Ons Amsterdam-lezer Hans Goedhart herinnert zich dat zijn familie later op diezelfde plek een café exploiteerde.

‘Daar waar eerst de Chinese Tempel stond, werd later Café van de Vuurst gebouwd. Dit werd gedreven door familie van ons. Mijn vader, Chris Goedhart (1906-1977) was vele jaren postbode in Watergraafsmeer. Ook had hij een sigarenwinkel in Diemerbrug, waar hij geboren en getogen was. Hij vertelde wel dat op de plek van Café van de Vuurst vroeger een rijkelijk versierd bouwwerk had gestaan. Hij noemde dat de Turkse Tent. Deze naam komt aan het eind van uw artikel ook voor. Het moet toch wel over ditzelfde bouwsel gaan.

Mijn grootmoeder is eveneens in Diemerbrug geboren en haar moeder is er jong komen wonen. Wellicht heeft zij de Chinese Tempel nog gekend. Of anders de oom van mijn overgrootmoeder, die nog eerder in Diemerbrug woonde. Het bouwwerk is ergens in de jaren 1840 gesloopt, ver voordat mijn vader en ook mijn grootmoeder werden geboren. Het is bijzonder dat deze kennis kennelijk verschillende generaties is overgedragen, tot aan mij toe.'

Sien van Etten
Enig onderzoek leert dat het café omstreeks 1870 gebouwd moet zijn, niet exact op de plek van de Tempel, maar pal aan het water van de Ringvaart. Omstreeks 1905 werd het verkocht aan Klasina ‘Sien’ van Etten. Zij was een dochter van Gerrit van Etten, een slager in de Pieter Vlamingstraat. Ergens tussen 1887 en 1891 verhuisde het gezin naar Diemen, waar Sien als meisje in het café zou gaan werken. Toen de (tot nu toe onbekende) eigenaar geen opvolger kon vinden heeft zij de zaak overgenomen.
In 1905, Sien was toen 25, trouwde ze met Hendrik van de Vuurst. Die stond bij zijn huwelijk nog genoteerd als stoker in de gasfabriek, en later als een veehandelaar uit Diemen. Toch kwam de tapvergunning op zijn naam te staan. Het café werd omgedoopt tot ‘Van de Vuurst’. Onder deze naam deed het café van Sien en Hendrik goede zaken. Gerard Reve kwam er als jongetje vaak, wanneer hij een zondagse wandeling maakte met zijn opa. Opa dronk een borrel, en de kleine Gerard kreeg ‘een zekere koeksoort, die ‘korstje’ heette’.

Clandestien schenken
In 1948 deed Sien het café over aan haar schoonzoon Han Timmer, getrouwd met haar dochter Maria Klasina. Timmer dreef het café tot 1962. Naar verluidt kwam hij na het overlijden van Sien in 1956 zonder alcoholvergunning te zitten, waarna hij clandestien schonk. Bij plotselinge controles liet hij de sterke drank razendsnel in de ringvaart verdwijnen. Veertien jaar bestierde hij zo zijn café, tot hij de zaak in 1962 verkocht aan de familie Van Noord. Zij zouden de laatste uitbaters zijn. Timmer werd suppoost in het Rijksmuseum.
In 1971 had de familie Noord de naam van het café veranderd: Café Vuurst heette nu Café Bellevue. Daarna koopt de Gemeente het pand voor de geplande afslag Watergraafsmeer van de ringweg A10. In afwachting van de sloop wordt het bestemd to opvang van drugsverslaafden. In de nacht van 31 juli en 1 augustus 1980 brandt het pand af.
Hans Goedhart en Koen Klein

Beeld: De Chinese Tempel, oktober 1769. Stadsarchief Amsterdam/Pieter Barbiers.

Café Vuurst, oktober 1925. Stadsarchief Amsterdam/J.C. Jansen

Delen:

Buurten:
Oost
Rubriek:
Herinneringen

Gerelateerd

50 jaar Ons Amsterdam
50 jaar Ons Amsterdam
50 en 25 jaar geleden 12 mei 2021
De herinneringen van Rob te Nuyl aan Watergraafsmeer
De herinneringen van Rob te Nuyl aan Watergraafsmeer
Herinneringen 26 februari 2021
Het zelfgemaakte vuurduveltje
Het zelfgemaakte vuurduveltje
Herinneringen 28 januari 2011