Herinneringen aan Betondorp: Voetballen op het Onderlangs

Mijn herinnering aan Betondorp bestaat uit voetbal. Het eerste huis van mijn ouders stond in de Betondorpse Ploegstraat, mijn zussen zijn er geboren. Na verhuizing naar een groter huis in de nieuwbouw van Diemen werden mijn broer en ik (in 1962) geboren.  

In onze jeugdjaren waren mijn broer en ik altijd aan het voetballen. Na het eten renden we meteen naar buiten. Hoewel we vlakbij stadion de Meer woonden, waren we niet geïnteresseerd in Ajax. We voetbalden omdat iedereen dat deed. 

Ik herinner me dat het in de zeventiger jaren steeds lastiger werd om goede voetbalveldjes te vinden. Diemen werd volgebouwd, en er kwamen steeds meer boze buurmannen die bang waren dat je een deuk in hun auto zou schoppen. We waren dus altijd op zoek naar goede pleintjes en veldjes, en die vonden we in Betondorp.  Bijvoorbeeld het gras langs de Weespertrekvaart. Ook het Onderlangs, tussen de Hartveldseweg en de Duivendrechtse brug, was een fijne voetbalplek.

Ik zie op de satellietfoto dat het gras heeft plaats gemaakt voor de ringweg en een smallere parkstrook. Het doet me goed ook een voetbalveldje (Cruijff Court) te zien. Kinderen van nu kunnen ook beleven wat wij hebben mogen beleven! 

Hans van der Vegt

Beeld header: Een plein in Betondorp. Gefotografeerd door Hans van den Boogaard

Meer verhalen en herinneringen aan 100 jaar Betondorp zijn te vinden in het Aprilnummer 2022.

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Abonneer je Arrow right Geef cadeau Arrow right
Delen:

Buurten:
Oost
Dossiers:
Buurtherinneringen
Tijdperk:
1950-2000

Gerelateerd

Herinneringen aan Betondorp
Herinneringen aan Betondorp
7 april 2022
Herinneringen aan Betondorp: De bibliotheekbus
Herinneringen aan Betondorp: De bibliotheekbus
25 maart 2022
Herinneringen aan Betondorp: de middenstand
Herinneringen aan Betondorp: de middenstand
25 maart 2022